(Nie)zdrowe śniadanie
2015-09-04 13:19:40Nerwowy poranek - zaspałaś, budzik nie zadzwonił - kto by myślał w takich sytuacjach o śniadaniu i zdrowym, racjonalnym odżywianiu? Poza tym, w drodze do pracy i tak mijasz sklep, w którym kupisz gotową kanapkę lub „coś na szybko”. Szybkie rozwiązania nie są jednak najlepsze, zwłaszcza dla zdrowia, twojej diety i samopoczucia.
Gotowe kanapki, bułki i drożdżówki
Gotowa kanapka jest tylko prowizorycznie zdrowa – pomidor, sałata, ser lub wędlina nie wystarczą, by kanapkę zakupioną w sklepie uznać za wystarczająco dietetyczną. Kiedy się spieszymy, takie gotowe, ogólnodostępne produkty wydają się idealną przekąską na śniadanie. Drożdżówka lub kanapka ze sklepu to nie najlepsza opcja, ze względu na znajdujące się w niej niezdrowe tłuszcze trans, a także chemiczne ulepszacze smaku. Im mniej przetworzony produkt, tym zdrowszy.
Zupy instant i dania z proszku
Zupki błyskawiczne, chińskie, instant - są źródłem węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu bardzo szybko czujemy przypływ głodu. Skład tego wątpliwego smakołyku to głównie sztuczne barwniki i aromaty, którą mogą powodować alergie i problemy skórne. W składzie zupek znajduje się też E621 - glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku. Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem dań instant, które są źródłem tłuszczu bez wartościowych składników odżywczych. Na tego typu dania, powinni też uważać wegetarianie, ponieważ zupy mogą zawierać tłuszcz zwierzęcy.
Chipsy i inne słone przekąski
Chipsy, paluszki, krakersy i wszelkie chrupiące przekąski mają wielu zwolenników. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie, a dla wszystkich, którzy po nie sięgają po prostu smaczne. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że smak i chrupkość spowodowany jest obecnością szkodliwych tłuszczy trans w składzie. Kolejnym minusem jest wysoka kaloryczność tej przetworzonej żywności. Spore ilości soli i sztucznych przypraw może też negatywnie odbić się na stanie naszej skóry, np. nasilając trądzik.
Fast food
Bary szybkiej obsługi nadal oblegane są przez wycieczki i tłumy wygłodniałych zwolenników. Za kilka złotych można kupić sobie ciepłą bułkę , frytki, a dodatkowo napój. Każda z opcji jest bogata w kalorie, tłuszcze trans, sól i cukier. W posiłkach serwowanych przez fast foody nie znajdziemy śladowych wartości odżywczych i składników, które miałyby korzystny wpływ na nasz organizm. Ta niezdrowa mieszanka chemicznych składników odbije się na naszym zdrowiu, samopoczuciu, a jeszcze szybciej na wadze.
W dzisiejszym świecie, kiedy czas pochłania nam głównie praca, ciężko zawalczyć o zdrowe nawyki i zdrowe odżywianie. Wolimy byle co, byle szybko. Recepta? Nastawić budzik kwadrans szybciej i przygotować śniadanie w domu - bez barwników, chemii i ulepszaczy smaku.
Magdalena Kaczyńska