Zdrowie - Kobieta

(Nie)zdrowe śniadanie

2015-09-04 13:19:40

Nerwowy poranek - zaspałaś, budzik nie zadzwonił - kto by myślał w takich sytuacjach o śniadaniu i zdrowym, racjonalnym odżywianiu? Poza tym, w drodze do pracy i tak mijasz sklep, w którym kupisz gotową kanapkę lub „coś na szybko”. Szybkie rozwiązania nie są jednak najlepsze, zwłaszcza dla zdrowia, twojej diety i samopoczucia.

Gotowe kanapki, bułki i drożdżówki

Gotowa kanapka jest tylko prowizorycznie zdrowa – pomidor, sałata, ser lub wędlina nie wystarczą, by kanapkę zakupioną w sklepie uznać za wystarczająco dietetyczną. Kiedy się spieszymy, takie gotowe, ogólnodostępne produkty wydają się idealną przekąską na śniadanie. Drożdżówka lub kanapka ze sklepu to nie najlepsza opcja, ze względu na znajdujące się w niej niezdrowe tłuszcze trans, a także chemiczne ulepszacze smaku. Im mniej przetworzony produkt, tym zdrowszy.

Zupy instant i dania z proszku

Zupki błyskawiczne, chińskie, instant - są źródłem węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu bardzo szybko czujemy przypływ głodu. Skład tego wątpliwego smakołyku to głównie sztuczne barwniki i aromaty, którą mogą powodować alergie i problemy skórne. W składzie zupek znajduje się też E621 - glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku. Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem dań instant, które są źródłem tłuszczu bez wartościowych składników odżywczych. Na tego typu dania, powinni też uważać wegetarianie, ponieważ zupy mogą zawierać tłuszcz zwierzęcy.

Chipsy i inne słone przekąski

Chipsy, paluszki, krakersy i wszelkie chrupiące przekąski mają wielu zwolenników. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie, a dla wszystkich, którzy po nie sięgają po prostu smaczne. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że smak i chrupkość spowodowany jest obecnością szkodliwych tłuszczy trans w składzie. Kolejnym minusem jest wysoka kaloryczność tej przetworzonej żywności. Spore ilości soli i sztucznych przypraw może też negatywnie odbić się na stanie naszej skóry, np. nasilając trądzik.

Fast food

Bary szybkiej obsługi nadal oblegane są przez wycieczki i tłumy wygłodniałych zwolenników. Za kilka złotych można kupić sobie ciepłą bułkę , frytki, a dodatkowo napój. Każda z opcji jest bogata w kalorie, tłuszcze trans, sól i cukier. W posiłkach serwowanych przez fast foody nie znajdziemy śladowych wartości odżywczych i składników, które miałyby korzystny wpływ na nasz organizm. Ta niezdrowa mieszanka chemicznych składników odbije się na naszym zdrowiu, samopoczuciu, a jeszcze szybciej na wadze.

W dzisiejszym świecie, kiedy czas pochłania nam głównie praca, ciężko zawalczyć o zdrowe nawyki i zdrowe odżywianie. Wolimy byle co, byle szybko. Recepta? Nastawić budzik kwadrans szybciej i przygotować śniadanie w domu - bez barwników, chemii i ulepszaczy smaku.

Magdalena Kaczyńska

Słowa kluczowe: fast food, zła dieta, niezdrowe jedzenie, kalorie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

warzywa i owoce z witaminą D
Jakie owoce mają najwięcej witaminy D?

Sprawdź, czy owoce i inne produkty spożywcze mogą być dobrym źródłem witaminy D!

Polecamy
Ranne ptaszki i nocne marki
Ranny ptaszek czy nocny marek? Poznaj swój chronotyp

Dowiedz się, czy jesteś skowronkiem, czy sową.

zabiegi SPA
Narty i wellness

Urlop narciarski jest typowo aktywnym wypoczynkiem. Podczas zjazdów na stoku spalamy średnio 3000 kalorii!

Polecamy
Ostatnio dodane
Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.