Wybierz miasto
Kobieta Logowanie / Rejestracja
Znajdujesz się w ogólnopolskim wydaniu.

A B C food geeka

2015-08-05

Kuchnia przestała być domeną kobiet. Stała się polem eksperymentów i odkrywania nowych przestrzeni. Przedstawiamy Wam kuchenne ABC, w którym znajdziecie wszystko, co powinien wiedzieć prawdziwy foodie.

A jak areopres
Alternatywne sposoby parzenia kawy takie jak chemex, dipper czy aeropres zyskują coraz większą popularność. Urządzenia można zamówić do domu, lub spróbować w kawiarni. Przygotowanie zazwyczaj nie jest zbyt pracochłonne, a kawa równie aromatyczna i smaczna. Może warto spróbować czegoś nowego?

B jak biżuteria kuchenna
Nowy komplet garnków wykonany z najlepszych materiałów. Oprócz klasycznych rondli i patelni znajdziemy też sokowniki i różnego rodzaju specjalistyczne przyrządy. Aktualnie urządzając kuchnię oprócz wydajności i użyteczności wiele osób wybiera rzeczy o fantazyjnym designie. Marki coraz częściej wychodząc na przeciw oczekiwaniom konsumentów stwarzają urządzenia, które idealnie wpasują się w stylistykę kuchni.

C jak czekadełko
Czakadełko to zazwyczaj darmowa przekąska wypełniająca czas w oczekiwaniu na danie. Tradycja podawania narodziła się w Francji, najczęściej podawane jest pieczywo z masłem czosnkowym lub pastą. Rzadziej spotyka się bardziej skomplikowane dania. Czekadełko zazwyczaj jest wytrawne, ponieważ ma zaostrzyć apetyt i przygotować gościa na danie główne.

D jak dzieci
Popularność, jaką cieszył się Master Chef dla dzieci skłoniła wielu szefów kuchni do stworzenia warsztatów kulinarnych nie tylko dla dorosłych. Oprócz prostych przepisów  mali kucharze mają okazję  spróbować, stworzyć bardziej skomplikowane dania lub skomponować coś własnego. Wydawnictwa również coraz częściej wprowadzają książki dedykowane dla najmłodszych. Cały trend może nie tylko przełożyć się na świeże i nowe spojrzenia na kuchnię, ale też nowe pokolenie, które będzie bardziej świadomie podchodziło do posiłków.

E jak ekologia
Coraz więcej osób decyduje się na zakupy, podczas których kupuje się tylko rzeczy, które wcześniej zostały spisane na liście. Oprócz aspektu ekonomi

F jak foddie
Nazywany również food geekiem to fascynat gotowania. Jest to osoba, która lubi odkrywać nowe smaki, miejsca i sposoby przygotowania jedzenia. Edukuje się kulinarnie za pomocą książek, czasopism, filmów kulinarnych. Gotowanie jest dla niego wielką pasją, którą dzieli się z innymi poprzez przygotowanie posiłków dla rodziny i przyjaciół. Autorem pojęcia foodie jest Paul Levy, który wspólnie z Ann Barr napisał książkę „The Official Foodie Handbook”.

G jak gourmet
Gourmet, to słowo z angielskiego oznaczające smakosza, coś wyjątkowo smakowitego lub wyśmienitego. Sama filozofia tworzenia dań gourmet polega na sięganiu do lokalnych i  sezonowych składników, dbaniu o  wygląd dania i eksperymentowaniu.

H jak homing
Homing to słowo zapożyczone z języka angielskiego i oznacza spędzanie wolnego czasu w domu. Gotowanie i wszystko to, co z nim związane, staje się coraz bardziej modne, a posiadanie tej umiejętności bardzo doceniane. Po modnym clubbingu nadszedł czas na spełnienie się w domowym zaciszu. Osoby, które można uznać za fanów nowego prądu najczęściej w najdrobniejszych szczegółach dopracowane wnętrze.

I jak ilość
Gotując nie warto przygotowywać zbyt dużych porcji. Zdecydowanie lepszą opcją jest przygotowanie z większa starannością mniejszej ilości dań. Dzięki temu możemy mieć pewność, że wszystko będzie zjedzone w optymalnym momencie i nic się nie zmarnuje.

J jak jakość
Gotując nawet jajecznicę warto zainwestować w produkty najwyższej jakości. Nie ma nic gorszego niż szlachetne danie zniszczone margaryną. Kupując artykuły spożywcze warto zapoznawać się z etykietami. Powinna być tam podana nie tylko kaloryczność, ale też skład produktów.

K jak książka kucharska
Compendium Ferculorum  to tytuł pierwszej, napisanej po polsku tego typu pozycji. W książce Stanisław Czarniecki, nadworny kucharz Lubomirskich zdradził tajniki przygotowania najwykwintniejszych potraw. Od czasów pierwszej książki kucharskiej minęło już parę stuleci, lecz tego typu publikacje cieszą się nieprzerwaną popularnością. Dzisiaj możemy wybierać spośród setek pozycji, które są tworzone przez szefów kuchni, celebrytów i blogerów.

L jak lokalność
Lokalne i sezonowe produkty zawierają największa ilość witamin i substancji odżywczych. Decydując się na truskawki czy inne owoce sezonowe, możemy mieć pewność, że nie spędziły wielu godzin w podróży i chłodni. Tego typu produkty są również tańsze od sprowadzanych zza granicy.

M jak molekuły
Kuchnia molekularna od ponad 10 lat cieszy się nieprzerwaną popularnością wśród fanów dobrego jedzenia. Każde spotkanie z ciekłym azotem kończy się niezapomnianymi wrażeniami smakowymi. Dzięki zastosowaniu różnego rodzaju metod mrożenia i suszenia udaje się uzyskać niespotykaną konsystencję dla powszechnie znanych dań.

N jak naturalne składniki
Zamiast truć się gotowymi daniami ze sklepu z dużą ilością glutaminianu zainwestuj w naturę. Postaraj się przygotowywać szybkie i zdrowe posiłki, dzięki którym oczyścisz swój organizm z toksyn. Przyczyni się to do lepszego i zdrowszego wyglądu cery a także korzystnie wpłynie na samopoczucie.

O jak oliwa
Może być stosowana zamiast masła do smarowania chleba i jako baza do różnego rodzaju past. Zawiera dużą ilośc nasyconych kwasów tłuszczowych i witaminę E, dlatego jest wskazana w codziennej diecie.

P jak piwiarnie
Lokalne browary i coraz ciekawsze kompozycje piwa na stałe wpisały się w kulinarny krajobraz miasta. Sklepy branżowe oferują szeroką gamę trunków z całego świata, które oprócz wyszukanego smaku zachwycają designem naklejek i butelek. Wyjście na piwo ze znajomymi zyskało inny charakter.

R jak recenzje
Prawdziwy foodie musi być cały czas na bieżąco, dlatego czyta recenzje blogerów i krytyków kulinarnych. Sam również stara się odkrywać nowe miejsca i testować potrawy. Dzięki facebookowi każdy w ciągu paru sekund może podzielić się opinią o danej restauracji, dlatego czasem warto wrzucić szybkie sprawozdanie ;)

S jak slow food
Przez szybkie jedzenie nie tylko możesz nabawić się wrzodów żołądka, ale też odbierzesz sobie całą radość z jedzenia. Coraz częściej bary szybkiej obsługi dania w stylu slow, które dopełniają zbilansowaną dietę i dają energię na cały dzień. Zamiast skusić się na kebab postaraj się zjeść sałatkę skropioną oliwą i sokiem z cytryny. Będzie korzystniejsza nie tylko dla twojej figury, ale też układu pokarmowego.

T jak topinambur
Coraz większą popularnością cieszą się zapomniane polskie warzywa. Coraz częściej powraca na stół topinambur a z nim warzywa strączkowe i kasze. Wszystko stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów. Może czas zamienić świecącego w ciemności pomidora na miseczkę bobu?

U jak uliczne festiwale
Najczęściej foodtrucków. Sam pomysł aut przystosowanych do przygotowywania jedzenia pochodzi z USA, gdzie tego typu mobilne restauracje są niezwykle popularne (w samym Nowym Jorku funkcjonuje ich około 200). Mimo tego, że często kojarzymy je z fastfoodem, w rzeczywistości oprócz papierowych tacek i jedzenia na stojąco nic ich z nimi nie łączy. Dania są przygotowywane z niezwykłym zaangażowaniem na miejscu, ze świeżych składników. W dwóch wozach nie zje się identycznego hamburgera, ponieważ każdy ma swoje własne, sprawdzone receptury. Festiwale przyciągają auta z różnych części Polski, dzięki czemu bez ruszania się poza miasto można sprawdzić, czym zachwycają się Warszawiacy czy Łodzianie.

W jak warsztaty
Od lokalnych warsztatów pieczenia chleba po tygodniowe wyjazdy do najlepszych szkół gastronomicznych. W większości nie jest to mały wydatek, jednak porcja inspiracji i nabyte umiejętności powodują, że szybko zapominamy o dziurze w budżecie. W końcu kto nie ma ochoty na spotkanie z profesjonalnym kiperem win?

Z jak zioła
Zwłaszcza latem świeże przyprawy wzbogacają zapach i smak, ale działają też oczyszczająco na organizm. Każdy, kto nie chce wydawać fortuny na częste kupowanie roślin w doniczkach może się zdecydować na posianie bazylii czy innych ziół w doniczkach.

Ż jak Styliści żywienia
Nie na darmo mówi się, że jemy oczami. Im lepiej danie wygląda, tym bardziej mamy na nie ochotę. Po modzie na podawanie potraw w słoikach przyjdzie z pewnością następna. Kto ją wymyśli? Pewnie food designer, który dba, by wszystko wyglądało apetycznie.

LZ

Dodaj do:
  • Wykop
  • Flaker
  • Elefanta
  • Gwar
  • Delicious
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Google
  • Yahoo
znak zodiaku: ryby - horoskop kulinaria

Licznik BMI

Kalkulator miłosny

 
FB dlaMaturzysty.pl reklama