Bogactwo aloesu - zastosowanie, właściwości, przepisy
2014-10-28 14:33:49Jesteś przemęczona, masz problemy z trawieniem, szukasz naturalnych preparatów dla swojej skóry? Poznaj bogactwo aloesu!
Cudowne właściwości aloesu znali już nasi przodkowie. W starożytności żywicę aloesu wykorzystywano także jako pachnidło do skrapiania odzieży. Obecnie jest to jeden z popularniejszych składników dodawanych do kosmetyków, a także do produktów spożywczych. Sok z aloesu jest bogaty w ponad 200 wartościowych substancji. W tym witaminy A, C i E oraz składniki mineralne takie jak wapń, żelazo i cynk. Zawiera też mleczan magnezu łagodzący ból po oparzeniach słonecznych. Ten "naturalny uzdrowiciel" nie tylko działa kojąco, regeneruje, nawilża i ujędrnia skórę, a także poprawia odporność, wspomaga metabolizm i poprawia samopoczucie. Jednocześnie jest stosowany jako preparat do włosów zwalczając łupież i zapobiegając ich wypadaniu. To tylko niektóre z właściwości tej dość niepozornej rośliny, wyglądem przypominającej kaktusa, która rośnie na parapecie w prawie każdym domu.
W naturalnych warunkach aloes rośnie na terenach Afryki i Azji Mniejszej. Najpopularniejszą odmianą jest aloes zwyczajny - Aloe vera. Już pod koniec lat 80. japońscy naukowcy odkryli uzdrowicielską moc aloesu, pomagającego w leczeniu raka płuc, białaczki i wspomagającego układ odpornościowy.
Wielowymiarowy aloes
Aloes znajduje zastosowanie na wielu płaszczyznach. Można go wykorzystać w produktach spożywczych jak i kosmetycznych. Większość z przepisów przy użyciu tej "cudownej rośliny" jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Jaką część aloesu wykorzystać? Do przygotowania domowych kosmetyków, leków czy nalewek najlepszy jest sok lub miąższ biostymulowany. Druga nazwa to nic innego jak liście aloesu wystawione na nieprzyjazne dla nich warunki. Taki aloes daje o wiele lepsze efekty.
Aloes idealnie sprawdza się w domowej kosmetyce. Takie preparaty dodatkowo niewiele nas kosztują, gdyż jest on ogólnodostępny. Aby uzyskać taki "uzdrawiający preparat" wystarczy tylko wymieszać sok z ulubionym kremem, żelem czy szamponem. Dla suchej skóry idealnie sprawdzi się maseczka z 2 łyżeczek tłustego kremu zmieszana z 1 łyżeczką soku z aloesu i jedną łyżeczką oliwy z oliwek lub oleju z pestek z winogron. Całość należy rozprowadzić na twarzy jednocześnie ją masując i pozostawić na twarzy na 15 min. Po tym czasie zmyć maseczkę wywarem z szałwii.
Dla cery tłustej polecamy mieszankę soku z aloesu z 20 procentowym spirytusem. Miksturę należy wcierać w skórę głowy przy nękającym ją łupieżu. Kolejnym łatwym przepisem do przygotowania jest wywar z rozdrobnionych liści zagotowanych z wodą, który służy do codziennego oczyszczania skóry twarzy. Dla osób zmagających się z wytryskami znaczną poprawę przyniesie nakładanie na twarz na 30 min gazy wymoczonej w soku z aloesu.
W stanach poparzeń słonecznych aloes można wykorzystać jako emulsję łagodzącą podrażnioną skórę. Aby ją przygotować trzeba połączyć sok z aloesu z jajkami, dodać jogurt naturalny, kilka kropli soku z cytryny i całość wstawić na kilka godzin do lodówki. W razie potrzeby nałożyć na oparzoną skórę na 30 min i spłukać letnią wodą.
Na wszelkie rany, skaleczenia i inne dolegliwości skórne: świąd czy egzemę, warto wykorzystać wzbogacony witaminami żel z aloesu. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Liście aloesu wystarczy zmielić wraz z kapsułkami witaminy E i C, dostępnymi w aptece.
Wyciąg z rośliny wspomoże także osoby walczące z utratą włosów. Biostymulowany sok z aloesu wystarczy wcierać w skórę włosów, brodę i brwi. Do całości warto tez jest dodać miód i sok z czosnku.
Coś dla ciała i ducha
Na wzmocnienie organizmu, lepszy metabolizm, a także uspokojenie idealnie sprawdzi się nalewka z winem. Do jej przygotowania wystarczy zmieszać alkohol, miód i co najmniej 3 - letnie liście aloesu. Przygotowanie: umyte liście rośliny należy pozostawić na tydzień w lodówce. Po tym czasie usunąć kolce i skórkę i pozostały miąższ dokładnie zmielić. Do uzyskanej miazgi dodać wino oraz miód. Całość wymieszać i pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na pięć dni. Po tym czasie wywar przecedzić, przelać do butelek i przechowywać w lodówce.
Aloes to także świetny dodatek do soków i herbat (najlepiej zielonej). Podobnie jak przy poprzednim przepisie liście należy wychłodzić w lodówce, a następnie zmielić do uzyskania jednolitego miąższu. Do tego w zależności od upodobań dodać ulubiony napój, polecamy sok z cytrusów. Całość odcedzamy.
KM