Chłodnik dla ochłody
2015-08-07 13:15:03Kiedy na zewnątrz temperatura sięga 30 stopni, a przysłowiowy żar leje się z nieba, gorąca zupa nie jest mile widziana na naszych stołach. Idealnym kompromisem będzie chłodnik, który jest świetnym rozwiązaniem podczas upałów.
Chłodnik po litewsku
Bardzo popularny w Polsce. Podstawą tej zupy jest ugotowana botwina, którą miesza się ze zsiadłym mlekiem, kefirem, lub śmietaną. Można użyć również maślanki, bądź w wersji bardziej light, jogurtu naturalnego. Dodatkami, bez których chłodnik ten nie może się obejść jest zdecydowanie koper, surowe ogórki i szczaw. W wielu przepisach występują szyjki rakowe. Smakosze tego dania bardzo często dodają również ugotowane jajko.
Smakowite gazpacho
Gazpacho pochodzi z Hiszpanii, dokładnie z Andaluzji. Zupa ta nie wymaga gotowania i podawana jest na zimno. Jej skład jest dość niecodzienny, ponieważ oprócz takich dodatków jak warzywa,ocet, oliwa, składnikiej gazpacho są rozmoknięte kawałki chleba. Najbardziej popularną odmianą tej zupy jest ta wywodząca się właśnie z Andaluzji. Podstawą jej przygotowania są dojrzałe pomidory, ogórki, papryka, ocet, oliwa i chleb.
Bułgarski tarator
Ta bułgarska odmiana chłodnika przypomina nieco mizerię, ponieważ głównym składnikiem są ogórki. Bazą tej zupy jest jogurt, ocet, woda i koperek. Dodajemy do niej również czosnek i oliwę. Możemy użyć również zsiadłego mleka i orzechy. Tarator przygotowuje się w mgnieniu oka. Wystarczy wszystkie składniki pokroić i wymieszać ze sobą.
gol
fot. pixabay.com