Ciasto makowe z cukrem pudrem
2013-12-03 15:39:55Symbolika maku - urodzaj i płodność - jest szczególnie wpisana w naszą tradycję. Jeśli chcecie cieszyć się powodzeniem w nowym roku, na święta koniecznie przygotujcie potrawę z makiem. By ciasto makowe zachwycało nas na świątecznym stole nie tylko smakiem, ale i wyglądem - podajcie je koniecznie z odrobiną cukru pudru, który idealnie sprawdzi się w dekoracji. Przepis przygotowała firma Kupiec.
Składniki:
Kruchy spód:
• 100 g mąki kukurydzianej firmy Kupiec
• 100 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 50 g cukru
• 1-2 łyżki zimnej wody
• 1/4 łyżeczki kurkumy
Masa makowa:
• 200 g gotowej masy makowej z bakaliami
• 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec
• 2 łyżki stopionego masła
• 50 g rodzynek
• 50 g płatków migdałowych
• 50 g skórki pomarańczowej
• 2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na godzinę Następnie wyłożyć nim dno i boki kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wszystkie składniki na masę makową połączyć razem i wyłożyć na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Posypać cukrem pudrem firmy Kupiec po wyjęciu z piekarnika.
ip