Dobroczynny wpływ imbiru
2015-01-30 13:02:27Imbir od lat znany jest jako roślina łagodząca wiele dolegliwości, mająca bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. W wielu krajach imbir uważany jest nawet za... afrodyzjak. Jakie jeszcze cudowne właściwości kryje w sobie ten magiczny korzeń?
Imbir używany jest w celach leczniczych oraz jako przyprawa już od pięciu tysiącleci! Nic w tym dziwnego, jego korzeń zawiera bowiem wiele dobroczynnych składników, które wspomagają pracę przewodu pokarmowego, działanie układu odpornościowego, a zimą i w chłodniejsze dni rozgrzewa i pobudza ciało. Mielony imbir, ponieważ posiada charakterystyczny, intensywny smak, używany jest także w kuchni, jako przyprawa.
Przeciw nudnościom i rozstrojom żołądka
Świeży korzeń imbiru zawiera końską dawkę witamin C, B1 i B2, a także potężną ilość żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Gingerol i szogaol - związki chemiczne nadające tej roślinie ostry smak, ułatwiają trawienie, pobudzają pracę enzymów w żołądku, zmniejszają skurcze jelit, łagodzą wzdęcia i przeciwdziałają mdłościom. Ponadto, jak wykazują badania, korzeń imbiru jest wcale nie mniej skuteczny w walce z dolegliwościami żołądka i nudnościami, a przecież nie powoduje senności jak robią to leki dostępne na rynku farmaceutycznym. Imbir jest zatem polecany jako doraźny lek przy chorobie lokomocyjnej, przy rozstrojach żołądka, a nawet przy mdłościach towarzyszących ciąży.
W walce z przeziębieniem
Od lat imbir stosowany jest jako środek profilaktyczny przeciw przeziębieniom, ale jest także zalecany w stanach chorobowych. Działa bowiem rozgrzewająco - poprawia krążenie krwi - i antyseptycznie, pomaga też leczyć infekcje górnych dróg oddechowych, kaszel, zapalenie oskrzeli i płuc oraz choroby gardła. Sporządzenie w domu mikstury, która pomoże nam w walce ze wspomnianymi dolegliwościami jest banalnie proste. Potrzebujemy około 2 cm świeżego, posiekanego lub startego imbiru. Zalewamy go wrzątkiem, studzimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz, opcjonalnie łyżkę miodu dla smaku. Efekt naturalnie gwarantowany!
Dla zdrowia i urody
Cały układ krwionośny będzie funkcjonował sprawniej dzięki pobudzającym krążenie i redukującym zakrzepy właściwościom korzenia imbiru. Zapobiega też zapaleniom i bólowi stawów. Poza tym, imbir jest jednym z głównych składników przeróżnych olejków i balsamów antycellulitowych i ujędrniających. Roślina ta wykazuje też silne działanie odkażające i przeciwzapalne, dzięki czemu zwalcza wszelkie bakterie w jamie ustnej, a dodatkowo zostawia w ustach świeży zapach. Imbir zmniejsza nasilenie migreny poprzez hamowanie prostaglandyn, a dzięki związkom chemicznym, które działają przeciwskurczowo, wpływa kojąco na comiesięczne bóle u kobiet. Ponadto, imbir skutecznie redukuje poziom cholesterolu.
Korzeń imbiru od tysiącleci jest stosowany też jako... afrodyzjak. Na takie zastosowanie tej rośliny pierwsi wpadli Chińczycy, doprawiając nic niemal wszystkie dania, a trop później przejęli Europejczycy. Ekstrakt z imbiru rozszerza naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie wszystkich narządów, a zatem również narządów płciowych...
Badania, przeprowadzone w 2009 roku dowodzą, że imbir wywiera dobroczynny wpływ na układ nerwowy, a także chroni organizm przed toksycznym działaniem glutaminianu sodu (wzmacniaczem smaku dodawanym do żywności).
Adrianna Hołdys