Domowe sposoby na zgagę
2015-02-02 16:15:35Nie potrafisz pozbyć się zgagi, a dosyć masz faszerowania się farmaceutykami? Drażni cię występujące po posiłku pieczenie w okolicach przełyku? Zanim dasz za wygraną i odwiedzisz najbliższą aptekę, wypróbuj domowe sposoby na zgagę.
Już sama nazwa zgagi po łacinie, czyli „pyrosis”, pochodząca od słowa „pyros” - ogień, świadczy o tym, jak męcząca i bolesna może to być przypadłość. Zgaga to uciążliwe uczucie pieczenia w przełyku, połączone często z
nieprzyjemnym posmakiem w ustach i bólem w okolicy mostka. Jest to spowodowane cofaniem się treści żołądkowej, zawierającej między innymi kwas solny, z powrotem do przełyku. To tak zwany refluks żołądkowo-przełykowy.
Przyczyny zgagi
Najczęstszą przyczyną zgagi jest zwykłe obżarstwo. Często jesteśmy tak zabiegani, że nie mamy czasu na posiłek w ciągu dnia, w związku z czym zjadamy na przykład bardzo obfity obiad. Powinniśmy jeść mniejsze porcje, ale zdecydowanie częściej - to pomoże uniknąć zgagi. Korzystnie na trawienie nie wpływa również podejmowanie ciężkiego wysiłku fizycznego zaraz po jedzeniu, schylanie się, czy dźwiganie. Oczywiście, duży wpływ na występowanie tej uciążliwej dolegliwości ma też nasza dieta. Kawę, słodycze, ostre przyprawy, zarówno pikantne, jak tłuste potrawy, alkohol powinniśmy natychmiast wykluczyć z menu. Palenie papierosów również nie pomoże nam wygrać ze zgagą.
Przewlekłego uczucia nadkwasoty nie należy lekceważyć. Nawracające, uciążliwe i bolesne pieczenie może być bowiem objawem wielu chorób, takich jak choroba serca, przepuklina rozworu przełykowego (kiedy część zawartości żołądka prześlizguje się przez przeponę do klatki piersiowej), choroba wrzodowa dwunastnicy i dróg żółciowych, czy choroba refluksowa. Zgaga często dopada też kobiety w ciąży.
Sposoby na zgagę
Jak wiadomo, w zwalczaniu wszelkich dolegliwości najskuteczniejsza jest profilaktyka - podobnie w tym przypadku. Jeśli już jednak czujesz pieczenie i ból w przełyku, warto wiedzieć, jak skutecznie z tym walczyć.
Po pierwsze - zioła i herbatki
1. Herbatka z kminku: dwie łyżeczki kminku rzymskiego zalej wrzątkiem i zaparzaj przez dziesięć minut. Najlepiej przecedź przed wypiciem.
2. Herbatka imbirowa: zalej wrzątkiem jedną łyżeczkę startego korzenia imbiru, zaparzaj przez dziesięć minut.
3. Herbata rumiankowa.
4. Napar z kwiatu lipy – łyżkę ziół zalej wrzątkiem i wypij po kilku minutach.
5. Herbata miętowa.
6. Słaba, czarna herbata z chudym mlekiem.
7. Słaba, czarna herbata z cytryną lub z dodatkiem imbiru.
8. Napar z dziurawca.
Po drugie - soki mające zasadowy odczyn
Na zgagę mogą pomóc soki z marchwi, z buraków, czy też, bardzo skuteczny w walce z refluksem... sok z ziemniaka. Najlepiej wypić je około pół godziny przed posiłkiem.
Po trzecie - cała reszta
Wypij szklankę wody z kilkoma kroplami soku z cytryny i połową łyżeczki sody oczyszczonej, zjedz garść migdałów (mogą być prażone), albo żuj ziarna jałowca, jeśli chcesz pozbyć się zgagi. Skuteczna w zneutralizowaniu kwasów żołądkowych może też okazać się guma do żucia bez cukru.
Niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, pamiętaj: jeśli zgaga staje się przewlekła, wybierz się do lekarza, nieustające objawy mogą bowiem świadczyć o poważnej chorobie.