Garderoba topnieje wraz ze śniegiem? Fit na wiosnę
2013-03-04 15:16:47Można już chyba powiedzieć, że przyszła wiosna, a z nią lżejsze kurtki, sweterki i upragnione spódnice. To także czas wielkiego odchudzania, kiedy każda z nas próbuje zrzucić zbędne kilogramy nabrane w zimie, przed nadejściem lata. Nie popadajmy jednak w skrajności. Lekka dieta i nieco ćwiczeń, z powodzeniem pomogą nam osiągnąć oczekiwane rezultaty.
W pierwszej kwestii musimy sobie uzmysłowić, że z wiekiem nasze zapotrzebowanie na kalorie maleje. Już blisko 30-stki, nasz organizm potrzebuje ich około 30% mniej, niż jeszcze 10 lat wcześniej. Oznacza to, że każdy dodatkowy batonik nie dodaje nam energii, ale odkłada się w okolicy bioder. Ma to też inny skutek – zmniejszenie ilości spożywanych pokarmów odbędzie się bez szkody dla naszego ciała i jego samopoczucia.
Kluczem do pozbycia się świątecznych ciast i wieczornych gorących czekolad, zmagazynowanych w nas w postaci tłuszczu, jest dieta niskotłuszczowa połączona z aktywnością fizyczną. Nikt nie zmusza nas do wizyt na siłowni 3 razy w tygodniu. Wystarczy, że wejdziesz schodami, zamiast jechać windą, stojąc w kolejce ponapinasz pośladki, a oglądając telewizję będziesz gimnastykować ramiona.
- Pamiętajmy jednak by pod żadnym pozorem nie rezygnować całkowicie z cukru, przejście na dietę niskokaloryczną i połączenie jej z wysiłkiem fizycznym, przy jednoczesnym wykluczeniu węglowodanów z naszej diety może skończyć się zasłabnięciem lub anemią. Uzupełniajmy utracone składniki, a w nagrodę za przejście dużej ilości schodów, możemy zafundować sobie relaks z jednym lub dwoma Ciastkami Niskocukrowymi, które pomogą nam wrócić do formy, nie wpływając na wyniki naszej diety - mówi Mirosława Białogłowicz, prezes ZPC PIAST z Głogówka.
Z wiekiem zmienia się także zapotrzebowanie na poszczególne witaminy i składniki mineralne, nadejście wiosny także pozostaje nie bez znaczenia. Istotne jest byś przyjmowała je w postaci pochodzącej z natury, a nie w formie tabletek. Obecnie najważniejsze dla Ciebie powinny być:
• Witamina A
Znajdziemy ją w pomidorach, maśle, serach, śmietanie, liściach buraka, kapuście, marchwi, pietruszce, szpinaku, czy sałacie.
• Witaminy z grupy B
Sięgnijmy po pieczywo razowe, orzechy, kaszę gryczaną, słonecznik lub warzywa strączkowe. Poprawią one wygląd naszych włosów.
• Witamina E
Przyjaciółka skóry, szukajmy jej w kukurydzy, mięsie, warzywach zielonych i w olejach roślinnych.
• Witamina C
Potrzebna przez całe życie, ale w okresie wiosennym dobrze wpłynie na samopoczucie. Jest jej dużo w owocach ciemnych, polskich i sezonowych (porzeczki, truskawki, maliny, poziomki), ponadto w cytrusach, kapuście, papryce, pomidorach, czy kalafiorze.
Istotne dla nas powinno być w obecnym okresie, aby nasza dieta była uboga w zbędne tłuszcze. Zrezygnujmy zatem ze smażonego jedzenia, na rzecz gotowanego na parze. Możemy pokusić się jedynie o pieczenie raz na jakiś czas, albo grill, który jest bardzo zdrowym sposobem przygotowywania posiłków.
- Nie unikajmy też warzyw i owoców! To głównie one dostarczają nam najpotrzebniejszych składników mineralnych i dzięki ich niskiej kaloryczności, chudniemy. Jedyne zastrzeżenie, to ograniczenie spożycia winogron oraz bananów, mogą sprawić, że osiągniemy odwrotny efekt. Chęć zjedzenia odrobiny cukru, możemy zrekompensować sobie smakołykami o niskiej wartości kalorycznej, jak Złoty Łan, czy Leonki – tłumaczy Mirosława Białogłowicz.
Co dalej? Jeśli musimy jeść pieczywo, wybierajmy to pełnoziarniste, a biały ryż zastąpmy brązowym, czyli nieoczyszczonym. Błonnik zdecydowanie potrafi sprawić cuda! Zrezygnujmy całkiem z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Odstawmy masło i smalec, na rzecz margaryny roślinnej i oliwy w oliwek. Głęboko schowajmy solniczkę! W zamian miejmy zawsze w kuchni Tymianek, Bazylię i Cząber. Nadadzą naszym daniom wspaniały charakter.
Na śniadanie starajmy się jeść muesli z jogurtem, zawiera dużo cennych dla naszego organizmu składników i przy okazji wspaniale dodaje energii na cały poranek. Zupy zaprawiajmy jogurtem, a nie śmietaną. Mięso gotujmy na parze lub na grillu. Kolacja niech będzie czasem warzyw – sałatki bez majonezu nasycą nas i pozwolą chudnąć bez obaw.
Słowo dieta potrafi spędzić sen z powiek nawet najwytrwalszej z nas. Umiejętnie jednak poprowadzona będzie nie tylko smaczna, ale także niskokaloryczna, co pozwoli nam w szybkim tempie osiągnąć wymarzone rezultaty. Zaś efekt jo-jo zostanie w sferze przypadłości koleżanek. Gotowe?
ip