Gotujemy zdrowiej
2015-11-25 15:16:57Komfort życia Polaków poprawia się z roku na rok. To fakt, że pracujemy dużo, ale potrafimy też cieszyć się wolnym czasem, chętnie spędzamy go z bliskimi, racząc ich smacznymi i zdrowymi posiłkami. Od kilku dobrych lat obserwuje się wzrost liczby osób, które przechodzą na zdrową stronę gotowania. Mamy świadomość, że to co jemy realnie wpływa na nasz organizm! Nasze zdrowie, naszej rodziny, nasze samopoczucie, energię i w końcu eliminuje ryzyko wystąpienia w przyszłości poważnych chorób i dolegliwości.
Jeść dobrze, czyli jak?
Jeszcze kilkanaście lat temu jeść dobrze oznaczało tyle co: dużo, tłusto i konkretnie (przykładem schabowy z kapustą zasmażaną i pure). Ciężkostrawne jedzenie odbija się na zdrowiu człowieka. Problemy trawienne, z sercem, wątrobą, trzustką, a także niestety z układem nerwowym. Dziś jeść dobrze oznacza, jeść to czego potrzebuje nasz organizm, zdrowo i smacznie! Sól, tłuszcz, cukier należy ograniczyć w kuchni do minimum. Stawiaj na dobre tłuszcze, których organizm potrzebuje i we właściwych ilościach. Unikaj soli i cukru. Wędliny, sery zawierają dostatecznie dużo soli. Podobnie z cukrem, który jest w wielu produktach, a niestety spożywany w nadmiarze nie wychodzi na dobre. Zamiast soli poleca się aromatyczne przyprawy, doskonale sprawdzają się świeże aromatyczne zioła, dostępne w każdym większym sklepie, ale i suszone.
Mity na temat garnków
Zdrowe gotowanie wymaga przede wszystkim odpowiednich garnków. Ich wybór nie jest prosty i oczywisty, bo wokół nich narosło wiele opinii. Emaliowane, ceramiczne, aluminiowe, ze stali nierdzewnej, które wybrać? Bez wątpienia najlepsze są te ze stali nierdzewnej, przykładem naczynia philipiak, które mają bardzo dobre opinie wśród użytkowników. Garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, ich powłoka nie zdziera się po kilkukrotnym użyciu jak ma to miejsce w przypadku innych rodzajów garnków. W większości jest to inwestycja na całe życie! Podane za przykład garnki philipiak mają dobre opinie nie tylko wśród użytkowników domowych, ale również zawodowych kucharzy. Do gotowania bardzo często zniechęca pogląd, iż trwa to wiele godzin i niestety trzeba nad garnkami stać! Błędne myślenie. Wybierając garnki, które szybko się nagrzewają i utrzymują właściwą temperaturę, nie tylko gotujemy szybciej, ale i nie trzeba nad nimi stać. To zapewniają garnki ze stali nierdzewnej. Ciepło nie ucieka, a specjalna powłoka garnka zabezpiecza przed przypaleniem potrawy.
Gotowanie jest przyjemnością
Lubimy gotować, eksperymentować, poznawać nowe smaki, dzielić się doznaniami z bliskimi. Zdrowe gotowanie wciąż niektórym kojarzy się z brakiem smaków, a wystarczy spróbować, by przekonać się, że jest inaczej. Jest ono bardziej aromatyczne, a wielość smaków sprawia, że trudno jest rozpoznać wszystkie produkty w jednej potrawie. Pierwszym krokiem, by zdrowo gotować są właściwe naczynia, pomyśl o wspomnianych garnkach philipiak, które opinie mają pozytywne bądź innych ze stali nierdzewnej.
artykuł sponsorowany