Jagody acai - egzotyczne owoce z Brazylii [WŁAŚCIWOŚCI]
2015-01-30 09:52:43Choć ludzkość posiada nieustannie rosnące możliwości, to chyba nigdy nie dorówna naturze i temu, co może ona nam zaoferować. Tym razem przedstawiamy kolejny mały cud, który naprawdę może wiele zdziałać. Jagody acai, bo to o nich mowa, nie bez powodu nazywane są „brazylijską żyłą złota”.
Te małe owoce palmy brazylijskiej znane były miejscowym tubylcom od wielu pokoleń, jednak dopiero dzięki badaniom specjalisty od zdrowego żywienia trafiły na światowe salony, a ludzie szybko poznali się na ich dobroczynnym wpływie.
Jagody acai to nieduże owoce łudząco przypominające borówkę amerykańską. Maałe ciemnofioletowe kulki o zwartej budowie, w smaku przypominające nasze polskie jagody, z dodatkiem lekkiej nuty czekolady, kryją w sobie mnóstwo aminokwasów, białek, antyoksydantów, polifenoli, kwasów Omega, błonnika, witamin i cennych pierwiastków.
Działają na... wszystko
Dietetycy sprzeczają się jednak, co do ich wpływu na naszą wagę. Owszem, zawierają dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i na długi czas daje poczucie sytości. Zawierają także bardzo małą ilość cukru. Jednak mają one dość dużą wartość kaloryczną. - 100 gram owoców zawiera ponad 80 kalorii, a są to w dużej mierze tłuszcze.
Najcenniejszą ich właściwością jest duża zawartość antyoksydantów. Są one niezwykle cenne, gdyż posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które działają destrukcyjnie na komórki ludzkiego organizmu i przyspieszają procesy starzenia. Dotychczas, za prawdziwego „króla” strzegącego nasze komórki były ciemne winogrona. Jagody acai mają aż 20 razy więcej antyoksydantów niż popularne winogrona i bezsprzecznie uważane są za rekordzistę w tej dziedzinie
Dzięki dużej zawartości polifenoli i kwasów Omega 6 i 9 normują gospodarkę tłuszczami w naszym organizmie, zapobiegają skurczom naczyń krwionośnych, a przez to także miażdżycy czy chorobie wieńcowej. Działają dobroczynnie na cały układ krwionośny, regulują także poziom cholesterolu, zwiększają elastyczność błon komórkowych oraz kontrolują wydzielanie insuliny.
Duża ilości aminokwasów i białek jagody oddziałuje na naszą skórę, włosy i paznokcie dostarczając im łatwo przyswajalnego budulca. Na ogólny stan organizmu oraz układ immunologiczny wpływa także zawarty w nich kompleksowy zestaw witamin i pierwiastków, spośród których najwięcej jest witaminy C, E, B1, B2, wapnia, fosforu, beta karotenu, potasu i żelaza.
Duża moc małego owocu
Ogromna mieszanka cennych witamin, pierwiastków i składników odżywczych w tym malutkim owocu powoduje, że są one istnym remedium nie tylko na różne dolegliwości, ale także prawdziwa bombą energii i witalności. Poprawiają kondycję umysłową, redukują zmęczenie, zapobiegają starzeniu się, wzmacniają odporność, poprawiają krążenie, chronią przed „chorobami cywilizacyjnymi”, regulują poziom cukru i tłuszczu i poprawiają ogólny stan organizmu i naszego zdrowia.
Jagody acai nie są jednak idealne w 100 procentach i mają dwie małe wady. Po pierwsze, mogą one silnie uczulać i należy stopniowo wprowadzać je do swojej diety. Nietolerancja tych owoców występuje jednak bardzo rzadko. Drugą wadą jest ich nietrwałość. Jagody w bardzo szybkim tempie tracą swoje cenne właściwości. Optymalny poziom ich cennych składników utrzymuje się jednie przez niecałe 24 po zerwaniu. W związku z tym utrudniona jest ich dystrybucja i w Polsce dostępne są jedynie w przetworzonej formie, najczęściej w postaci soku czy kapsułek.
Katarzyna Pruś
fot. pixabay.com