Jak jeść granat? [WIDEO]
2015-02-05 12:21:53Z pozoru granat to owoc, którego przeciez nie da się zjeść. Okrągły, twardy, a w środku... no właśnie, co w środku? Smaczne, czerwone nasionka. Zobaczcie, jak zabrać się do zjedzenia granatu!
Czytaj też: Jagody acai - egzotyczne owoce z Brazylii [WŁAŚCIWOŚCI] >>
Nie bój się, garant nie ma nic wspólnego z tym, o czym teraz myślisz. To pyszny, pełen witamin owoc. Jest bardzo zdrowy, choć mało popularny. A podobno nazywa się go owocem życia. Granat pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, ludziom znany od 7 tysięcy lat. Stosowano go w medycynie ludowej.
Granat powinien znaleźć się w naszej diecie na stałe. Zawiera cenne składniki, które wzbogacą nasz organizm, m.in. polifenole, czyli inaczej rzecz ujmując związki przeciwutleniające, które hamują pojawianie się wolnych rodników. Dzięki spożywaniu nasion granatu zmniejszy się także ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Po owoce granatu powinny sięgać kobiety, które są w okresie menopauzy. Owoc ten zawiera estrogeny, które wspierają naszą gospodarkę hormonalą. Granat polecany jest także osobom, które mają problemy z żołądkiem i trawieniem. Badania wykazały, iż owoc tent podnosi testosteron nawet o 24 proc.! Jeśli chodzi o kobiety, to bez wątpienia granat podnosi u nich popęd seksualny. Może przed miłym wieczorem warto wypić szklaneczkę soku z granatu?
Jak zjeść granat?
Przekroj owoc granatu na pół. Za pomocą łyżeczki wydobądź czerwone ziarenka. Jeśli chcesz urozmaicić spożycie granatu, możesz wrzucić jego nasiona do garnka, dodać 2 łyżeczki cukru oraz dwie wody. Całość zagotuj, przez około 10 minut. Po tym czasie w garnku powstaje syrop. Można przelać go przez sito. Można także nasiona granatu zmiksować z łyżką cukru, bez dodawania wody. Odstaw do lodówki, po ostudzeniu twój sok będzie gotowy!
Jak zjeść granat - krok po kroku
Krok 1 Odetnij nożem górną część granatu, którą często nazywa się koroną.
Krok 2 Podziel granat na części.
Krok 3 Namocz granat w naczyniu z wodą, przez około 10 minut.
Krok 4 W naczyniu z wodą zacznij rozdzielać granat na mniejszcze części, aż do momentu odpadania jego czerwonych nasion na dno (łupina ma unosic się na powierzchni). Pamiętaj, aby wyjąć łupinki z wody, a w naczyniu pozostawić same nasiona.
Krok 5 Odcedź nasionka i osusz je, lub pozostaw do osuszenia.
Krok 6 Twój granat jest gotowy do spożycia! Możesz podać go z jogurtem naturalnym, lub zjeść osobno. Do wyboru do koloru!
To też cię zainteresuje: Jagody goji - właściwości >>
Zobacz, jak obrać i zjeść granat!
Ewa Wieczorska