Jak zrobić gulasz?
2017-10-17 10:11:39Dania jednogarnkowe nie bez powodu uwielbiane są przez wiele osób. Ich sposób przyrządzenia nie jest trudny, a same potrawy są sycące i smaczne. Do tego typu potraw należy gulasz, który wiedzie prym wśród studentów i osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Przepis na gulasz nie jest trudny, a samo wykonanie nie należy do czasochłonnych. Zobaczcie, jak zrobić pyszny gulasz!
Przepis na gulasz
W garnku podsmażamy na oliwie dużą, pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kawałki mięso (najlepiej łopatkę wieprzową, kawałki schabu - około 1/2 kilograma). Całość podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy 1/2 litra bulionu, pokrojone 2 duże marchewki, 4 duże, pokrojone ziemniaki i 1/2 selera. Dodaj 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj 3 łyżki przecier pomidorowego i puszkę fasoli czerwonej. Gulasz gotuj jeszcze przez 15 minut. Dopraw do smaku łyżeczką papryki wędzonej, łyżeczką majeranku i odrobiną chilli. Dodaj sól i pieprz. Podawaj ze śmietaną, chlebem lub wedle uznania.
gol
fot. pixabay.com