Jak zrobić majonez?
Przepis na majonez
2018-03-22 11:02:32Jednym z ulubionych dodatków do wielu potraw jest majonez. Idealnie komponuje się z jajkami, jest rewelacyjnym składnikiem sałatek, dobrze smakuje z mięsem. Generalnie, majonez znajduje swoje miejsce w wielu kulinarnych smakołykach. Mimo tego, że jest kaloryczny, to czasami warto zgrzeszyć i dodać go do ulubionej potrawy. Tym bardziej Wielkanoc, kiedy to dodajemy go do więszości potraw. Dobrym rozwiązaniem jest jednak zrobienie swojego własnego, domowego majonezu, który smakuje dużo lepiej, niż ten ze sklepu. Jak zrobić majonez? Zobaczcie sami!
Przepis na majonez
Pyszny, domowy majonez nie jest trudny do wykonania. Przede wszystkim warto pamiętać, że sekret tkwi w jajkach, dlatego wybierajmy jaja z wolnego wybiegu lub ekologiczne. Majonez domowy wyróżnia się przede wszystkim delikatnym smakiem i na pewno, jeśli go raz spróbujemy, nie powrócimy do tego sklepowego. Tym bardziej, że robi się go dosłownie w kilka chwil. Jak zrobić majonez domowy? Do jego wykonania będziemy potrzebować wysokiego naczynia, do którego będziemy dodawać wszystkie składniki. Nie wybierajmy alternatyw w postaci misek lub innych pojemników, ponieważ tylko w wysokim naczyniu zrobimy majonez, który będzie mieć odpowiednią konsystencję i zmiksuje się nam na gładką masę.
Jak zrobić majonez domowy?
Do wysokiego naczynia wrzucamy jedno duże żółtko i miksujemy je na gładką masę z łyżeczką musztardy, ząbkiem czosnku i łyżeczką soku z cytryny. Następnie dodajemy około 250 ml oleju i całość ponownie miksujemy, aż powstanie majonez. Doprawiamy go solą i pieprzem, możemy również dodać odrobinę chilli lub innych przypraw, jeśli chcemy, aby nasz domowy majonez miał charakterystyczny smak. Następnie przekładamy go do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Bardzo dobrym i ciekawym sposobem, jest zrobienie majonezu smakowego. Wystarczy do wyżej napisanego przepisu dodać wybrane przez siebie przyprawy. Z majonezem domowym idealnie komponuje się curry, kumin czy zioła prowansalskie. Bardzo dobrze smakuje również z ostrą i słodką papryką. Jeśli chcemy, aby nasz majonez miał zdecydowany kolor, można dodać do niego odrobinę kurkumy lub innej przyprawy, która nada mu ładną barwę.
gol
fot. pixabay.com