Jak zrobić mielone?
Przepis na mielone
2018-04-17 14:24:24Jeśli mielibyśmy wymieniać jedno z najbardziej popularnych dań, które królują na polskich stołach, to na pewno byłyby to kotlety mielone. Ta pyszna potrawa jest nie tylko proste do wykonania, ale również niedroga i nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Jak zrobić mielone, żeby wyszły naprawdę idealnie? Oto przepis na kotlety mielone, które na pewno polubicie.
Kotlety mielone
Zdecydowanie można powiedzieć, że kotlety mielone podbiły serca Polaków. Chociaż nie we wszystkich częściach naszego kraju występują pod taką samą nazwą (w Małopolsce i na Podkarpaciu używa się również nazwy "sznycel"), to jedno jest pewne - kotlet mielony króluje na polskim stole. Najpopularniejszą wersję tego dania przyrządza się oczywiście z mięsa mielonego, najczęściej wieprzowiny - łopatki, kawałka szynki. Wiele osób przygotowuje mielone kotlety z dodakiem różnych rodzajów mięsa, przez co ich smak jest charakterystyczny i aromatyczny. Oczywiście nie można zapomnieć o dodaniu do nich posiekanej cebuli, jajka, odrobiny bułki - najlepiej namoczonej w mleku, soli, pieprzu i natki pietruszki. Taka mieszanka składników powoduje, że mielone naprawdę zachwycają.
Przepis na mielone
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kotlety mielone, to już dłużej nie musisz błądzić. Oto przepis na mielone, który jest prosty nawet dla laika. W maszynce mielimy 1/2 kilograma mięsa wieprzowego (może być łopatka). Jeśli nie masz w domu możliwości zmielenia mięsa - nic straconego. W większych sklepach jest opcja, aby ekspedientka zmieliła wcześniej wybrane mięso. Następnie przez około 20 minut moczymy w mleku czerstwą bułkę. Po tym czasie dodajemy ją do mięsa. Dużą cebulę siekamy na bardzo małe kawałki. Przekładamy ją do mięsa i bułki. Dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety mielone, które obtaczamy w bułce tartej. Mielone smazymy na smalcu przez około 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Ważne, aby tłuszcz być bardzo mocno rozgrzany. Mielone kotlety podajemy z ziemniakami, surówką lub mizerią. Idealnie smakują również z buraczkami i kiszoną kapustą.
gol
fot. pixabay.com