Jak zrobić mielone? [WIDEO]
2015-11-01 16:32:37Kotlety mielone są niezwykle smaczne i pożywne. Oczywiście można je kupić w restauracji, czy barze mlecznym. Najsmaczniejsze jednak zjemy w domu. Jak zrobić mielonego, żeby wyszedł tak dobry jak ten "od mamy"?
Do zrobienia kotletów mielonych potrzebujemy dobrej jakości mięsa. W sklepach jest dostępne już mielone mięso, jednak nigdy nie wiemy, co w takim opakowaniu znajdziemy. Najlepiej więc samemu zmielić mięso w domu. Zakupmy około 1/2 kg łopatki wieprzowej i zmielmy ją na gładką masę. W garnku zeszklijmy na maśle 2 średnie cebule. W kolejnym naczyniu wlejmy około 1/2 szklanki mleka, w których wymoczmy bułkę kajzerkę. Mięso, cebulkę oraz bułkę dokładnie mieszamy, aby całość miała jednolitą konsystencję. Dodajmy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i odrobinę czosnku. Z masy formujmy małe kulki, które obtaczajmy w bułce tartej. Kotlety smażmy na smalcu wieprzowym kilka minut po każdej stronie.
Zobaczcie przykładowy filmik, jak zrobić tradycyjne mielone:
gol
fot. wikimedia commons