Jak zrobić pyszne racuchy?
2015-11-03 08:11:30Racuchy, ruchanki, ruchańce. To jedna nazwa tego samego dania. Mało kto ich nie lubi, a ich aromat i smak zaczarował już niejedną osobę. Przypominają beztroskie lata i dzieciństwo. Jak przyrządzić prawdziwe, pulchne racuchy? Przeczytajcie nasz przepis i uraczcie swoich gości tym smacznym daniem.
Do pół kilograma mąki dodajemy szczyptę soli i pół szklanki drobnego cukru. W małym garnku wlewamy szklankę ciepłej wody, pół szklanki cukru i dodajmy około 50g drożdży. Całość dokładnie mieszamy. Do mieszanki z mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy jedno jajko i szklankę mleka. Gotową masę odstawiamy w ciepłe miejsce i zakrywamy ręcznikiem. Po około 20 minutach mieszanka na racuchy jest gotowa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placuszki około 2 minuty z każdej strony, aż będą pięknie zrumienione na złoty kolor. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą, nutellą, lub w tradycyjnej wersji z wcześniej wrzuconymi do masy pokrojonymi jabłkami.
gol
fot.wikimedia commons