Kuskus - przepisy na kuskus
Kasza kuskus- przepisy
2018-04-24 12:29:49Zwolennicy zdrowej kuchni bardzo często używają do przyrządzania potraw kaszy kuskus. Ten lekkostrawny produkt, który powstaje z pszenicy durum, zdecydowanie idealnie komponuje się z wieloma składnikami. I smakuje rewelacyjnie zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Kuskus świetnie pasuje jako dodatek do sałatek czy dań głównych. Oto potrawy z kuskus, które na pewno polubicie.
Kuskus - co to takiego?
Sporo osób zastanawia się, czym tak naprawdę jest kuskus. Otóż kasza kuskus jest produktem, który otrzymuje się z pszenicy durum. Kuskus jest lekkostrawny i przygotowuje się go dosłownie w kilka chwil. W wielu krajach kojarzony był z bogactwem i wysoką pozycją społeczną. Obecnie jest powszechnie znany i używany w wielu domach. W sklepach dostępny jest kuskus, do którego przyrządzenia wystarczy odrobina wrzątku. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie kuskus jest gotowy do spożycia. Oczywiście do kaszy dodajemy różnego rodzaju składniki i przyprawy, co urozmaica jej smak.
Sałatka z kuskusem
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy. Cebulkę kroimy na małe kawałki i podmażamy na oliwie. Dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku i odrobinę chilli. Wszystko mieszamy. 1/2 szklankę kaszy kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym łączymy ją z podsmażoną cebulą z czosnkiem. Do miski wrzucamy 2 garści umytego szpinaku baby. Dodajemy 3 pokrojone w drobne plastry rzodkiewki, 3 łyżki miąższu z granatu, sól i pieprz. Na koniec polewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek. Tego typu sałatka z kuskusem jest lekka i idealnie nadaje się na wiosenne grillowanie jako dodatek do mięs.
Kuskus z kurczakiem
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i 3 ząbki czosnku. Całość smażymy przez około 10 minut. Pieczarki (około 200 gram) czyścimy i kroimy w większe plastry. Dodajemy do kurczaka i smażymy razem przez 15 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną małą papryczkę chilli. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. W drugiej misce umieszczamy 1/2 szklanki kaszy kuskus, którą zalewamy wrzątkiem i doprawiamy solą. Czekamy około 5 minut, aż kuskus napęcznieje. Kurczaka z pieczarkami mieszamy z gotową kaszą. Kuskus z kurczakiem gotowy!
gol
fot. pixabay.com