Leczo z bobem
2014-10-14 10:24:48Sięgnij po fartuszek i sprawdź idealny przepis na chłodne dni.
Leczo z bobem
Składniki:
300 g bobu
3 pomidory
3 ziemniaki
1 duża cukinia
1 bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
1 łyżka Sosu piri-piri Tarsmak
500 ml wody
sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na półplasterki, tak samo ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasować i dodać do warzyw. Dodać 1 łyżkę sosu piri-piri Tarsmak. W dużym garnku rozgrzać oliwę, włożyć wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać bób, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodać pomidory, pietruszkę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przeleć do głębokich talerzy, udekorować natką pietruszki.
ip