Surówki i sałatki - Kulinaria

Letnia sałatka z grillowanym serem

2013-08-05 13:55:49

Nie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową  i pomidorami. Teraz, kiedy jest lato możesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw natury i bez trudu komponować dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Włączaj je do codziennych posiłków i dostarczaj organizmowi witamin. Aby wzbogacić energetycznie sałatkę, bukiet warzyw skomponuj z grillowanym serem żółtym.

Korzystając z sezonu, warto przygotować sałatkę z fasolką szparagową, która zawiera wiele cennego błonnika, witamin i minerałów. Ma ona dobroczynny wpływ na kobiety w ciąży, ponieważ jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Jest bogata w białko oraz błonnik, który wiąże cząsteczki tłuszczu, obniżając skutecznie poziom cholesterolu. Jeśli zaś chodzi o ser żółty, to na grilla najlepiej dobrać odpowiedni jego rodzaj, aby się dobrze rozpuścił.

- Na grilla najlepiej wybierać sery holenderskie - są one twarde i pełnotłuste, posiadają zwartą strukturę, pozbawioną dziur, np. ser Gouda lub Morski MSM Mońki. Przed grillowaniem kroimy ser w grubsze plastry i kładziemy na specjalnych aluminiowych tackach na dobrze rozgrzanym ruszcie. To ochroni go przed ściekaniem do żaru i przypaleniem. Ser pieczemy na ruszcie do momentu aż się zarumieni i zrobi się na nim twarda i chrupiąca skorupka. Tak zgrillowany jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań. Wyśmienicie zaś smakuje w kompozycji ze świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na sałatkę z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej
- ser żółty Gouda
- kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
- sałata strzępiasta zielona
- sałata strzępiasta czerwona
- świeże zioła

Wykonanie:
Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillujemy kawałki sera. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidorki. Całość mieszamy z fasolką szparagową i serem. Dodajemy świeże zioła, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec skrapiamy oliwą.

Smacznego!


ip

Słowa kluczowe: sałatka z grillowanym serem i szparagami przepis
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]

Są ludzie, którzy potrafią w pomysłowy sposób "załatwić" cebulę raz dwa! I to w niezwykle zabawny sposób!

Smaczne i zdrowe pomysły na kolację
Smaczne i zdrowe pomysły na kolację

Kolacja nie musi być nudna. Zobacz co możesz przyrządzić, żeby zjeść smacznie i zdrowo

Polecamy
Ostatnio dodane
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]

Są ludzie, którzy potrafią w pomysłowy sposób "załatwić" cebulę raz dwa! I to w niezwykle zabawny sposób!

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.