Muffinki z bananami i czekoladą
2013-09-26 15:12:29Niebo w gębie. Jedne z najlepszych smakołyków, jakie udało mi się niedawno upiec. Szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu idealnie nadają się na te kryzysowe momenty, kiedy tak bardzo brakuje Ci czegoś słodkiego. Dosłownie rozpływają się w ustach.
Składniki:
280 g mąki pszennej
90 g cukru
75 g masła, roztopionego i ostudzonego
2 duże dojrzałe banany
1 duże jajko
50 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie wsyp gorzką czekoladowe.
2. W drugim naczyniu rozgnieć widelcem obrane banany na puree. Dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło. Wymieszaj, aby składniki się ze sobą połaczyły.
3. Wlej mokre składniki do suchych i krótko mieszaj.
4. Gotowe ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Nastepnie włóż do wcześniej już rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut do momentu, aż babeczki przyrumienią się na złoty kolor.
Aleksandra Leśniak