Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym
2014-09-01 10:49:18Doskonały przepis na letni słodki deser jabłkowy serwowany na zimno. Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym jest orzeźwiający, syty i bardzo aromatyczny, a dzięki swojej kremowej, gęstej konsystencji rozpływa się w ustach i na długo nie pozwala zapomnieć o swoim urzekającym smaku.
Deser, mimo że prosty w przygotowaniu, jest bardzo widowiskowy i z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z powodzeniem zastąpi lody i inne tradycyjne desery. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Składniki:
5 kwaśnych jabłek np. szara reneta, antonówka
0,5 litr soku jabłkowego
1 laska cynamonu
3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami czekolady Primavika
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym, dodać laskę cynamonu i gotować aż jabłka będą się rozlatywać a sok zredukuje się co najmniej o połowę. Jabłka zmiksować i mus wymieszać z masłem orzechowym jeszcze raz miksując. Przelać do filiżanek.
Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Następnie delikatnie przy pomocy łyżki nalewać czekoladę na deser aż pokryje cały wierzch. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.
Deser można również przyrządzić w wersji na ciepło.
ip