Nadwaga? Na pewno nie od soku
2015-08-04 08:39:03Mit związany z przybieraniem wagi od picia soków owocowych został obalony przez polskich naukowców. Związek między regularnym piciem soków owocowych a nadwagą u młodzieży jest nieprawdziwy.
Regularne picie soków owocowych korzystnie wpływa na jakość zdrowia. Dieta osób pijących soki jest bogatsza w witaminy, mikro- i makroelementy, przynosząc tym samym wiele korzyści zdrowotnych. Badanie przeprowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, prof. zw., z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego wykazało, że 28% młodzieży codziennie sięga po sok owocowy. Osoby spożywające soki owocowe codziennie miały mniejszy problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała.
- Celem naszego badania było sprawdzenie, czy istnieją różnice w spożyciu owocowych soków w zależności od płci i wieku, ale także czy mają one wpływ na występowanie nadwagi. Badanie potwierdziło tylko, że spożycie soków owocowych w dużej mierze powiązane jest z płcią i wiekiem. Nie stwierdziliśmy natomiast związku pomiędzy codziennym piciem soków owocowych a zwiększoną masą ciała. Co ciekawe w grupie osób sięgających po sok owocowy zaledwie raz w tygodniu, bądź rzadziej, stwierdziliśmy nieistotnie większy odsetek młodzieży borykający się z problemem nadwagi – skomentowała prof. dr hab. Lidia Wądołowska, prof. zw., z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
W badaniu wzięło udział 1 700 młodych osób, w wieku 13–19 lat, z pięciu polskich województw.
- Wyniki tego badania nie mogą nas zaskakiwać. Potwierdzają one bowiem fakt, że sok owocowy to produkt w pełni naturalny. Na terenie Unii Europejskiej do soków owocowych nie wolno dodawać żadnych dodatków, w tym cukrów. Wartość kaloryczna soku zbliżona jest do wartości kalorycznej owoców, z których powstał i wynosi poniżej 50 kcal w 100 ml. Badanie potwierdza tylko, że wyłączenie tej grupy produktów z codziennej diety szkodzi, a nie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała – powiedział prof. dr hab. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa.
Materiały prasowe