Nadziewamy makaronem
2014-09-09 13:48:13Jako że sezon na czerwone warzywa trwa, warto wykorzystać je do przygotowania czegoś ciekawego i pysznego. Mowa o nadziewanych makaronem pomidorach albo paprykach.
Poniżej prezentujemy przepis, który w zależności od zapotrzebowania możemy zastosować do pomidorów lub papryki.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
Łopatka wieprzowa – 200 g
Boczek wędzony – 200 g
Cebula – 3 szt.
Olej – 3 łyżki
Masło – 1 łyżka
Papryka lub pomidor – 6 sztuk
Sól, pieprz czarny i ziołowy
Natka pietruszki – 1 pęczek
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo makaron-ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160˚C pieczemy ok. 45 minut.
ip
Fot. Fotolia