Naturalna witamina E - gdzie ją znajdziesz
2015-01-15 14:21:15Witamina E została nazwana witaminą młodości i płodności. Jedna z najważniejszych witamin jest receptą na długowieczność. Hamuje powstawanie wolnych rodników dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom błony komórkowej komórek, gwarantując jędrną i gładką skórę.
Jej dobroczynnych właściwości jest o wiele więcej – odpowiednie stężenie hamuje utlenianie cholesterolu LDL, co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej, poprawia działanie insuliny i normuje poziom glukozy we krwi.
Witamina E odgrywa ogromną rolę w układzie rozrodczym. U kobiet w ciąży zapewnia prawidłowy przebieg ciąży i wadom cewy nerwowej płodu. Natomiast u mężczyzn odpowiada za płodność – jej brak powoduje, że w procesie spermatogenezy powstają plemniki mało ruchliwe lub bez witek.
Jest niezastąpiona także i dla innych witamin – łączy się ją z witaminą A, ponieważ zapobiega jej utlenianiu.
Niedobory tej witaminy szybko odbija się na naszym zdrowiu. Wypadanie włosów, zmęczenie i podatność na infekcje to pierwsze i w miarę niegroźne objawy. Dużo poważniejsze są późniejsze następstwa np. uszkodzenie systemu nerwowego, problemy z zębami i kościami, wysoki cholesterol oraz zahamowanie wzrostu naczyń krwionośnych w oku prowadzące do ślepoty.
Postaw na naturalność
Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach. Powstaje jedynie w roślinach i nie znajdziemy jej w mięsie. Najlepszym naturalnym źródłem jest olej z kiełków pszenicy oraz całe ziarna zbóż, orzechy oraz zielone warzywa liściaste, spośród których najbogatszym jej źródłem jest sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek.
Oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces produkcji tracą aż 75% tej witaminy.
Płód czerpie witaminę E z zapasów matki. Także podczas karmienia piersią mleko jest najbardziej wartościowym źródłem tej witaminy.
Najwięcej witaminy E znajdziemy w oleju słonecznikowym – zawiera aż 75 mg w 100 gramach, w oleju sojowym – 69 mg na 100 gram, w migdałach, orzechach włoskich i ziemnych jej zawartość waha się w granicach ok. 20 mg na 100 gram.
Katarzyna Pruś
fot.pixabay.com
|