Zdrowie - Kobieta

Naturalna witamina E - gdzie ją znajdziesz

2015-01-15 14:21:15

Witamina E została nazwana witaminą młodości i płodności. Jedna z najważniejszych witamin jest receptą na długowieczność. Hamuje powstawanie wolnych rodników dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom błony komórkowej komórek, gwarantując jędrną i gładką skórę.

Jej dobroczynnych właściwości jest o wiele więcej – odpowiednie stężenie hamuje utlenianie cholesterolu LDL, co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej, poprawia działanie insuliny i normuje poziom glukozy we krwi.  

Witamina E odgrywa ogromną rolę w układzie rozrodczym. U kobiet w ciąży zapewnia prawidłowy przebieg ciąży i wadom cewy nerwowej płodu. Natomiast u mężczyzn odpowiada za płodność – jej brak powoduje, że w procesie spermatogenezy powstają plemniki mało ruchliwe lub bez witek.

Jest niezastąpiona także i dla innych witamin – łączy się ją z witaminą A, ponieważ zapobiega jej utlenianiu.

Niedobory tej witaminy szybko odbija się na naszym zdrowiu. Wypadanie włosów, zmęczenie i podatność na infekcje to pierwsze i w miarę niegroźne objawy. Dużo poważniejsze są późniejsze następstwa np. uszkodzenie systemu nerwowego, problemy z zębami i kościami, wysoki cholesterol oraz zahamowanie wzrostu naczyń krwionośnych w oku prowadzące do ślepoty.

Postaw na naturalność

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach. Powstaje jedynie w roślinach i nie znajdziemy jej w mięsie. Najlepszym naturalnym źródłem jest olej z kiełków pszenicy oraz całe ziarna zbóż, orzechy oraz zielone warzywa liściaste, spośród których najbogatszym jej źródłem jest sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek.

Oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces produkcji tracą aż 75% tej witaminy.

Płód czerpie witaminę E z zapasów matki. Także podczas karmienia piersią mleko jest najbardziej wartościowym źródłem tej witaminy.

Najwięcej witaminy E znajdziemy w oleju słonecznikowym – zawiera aż 75 mg w 100 gramach, w oleju sojowym – 69 mg na 100 gram, w migdałach, orzechach włoskich i ziemnych jej zawartość waha się w granicach ok. 20 mg na 100 gram.  

Katarzyna Pruś
fot.pixabay.com

 

 

Słowa kluczowe: witamina e, witamina mlodości, płodność
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

Polecamy
Na czym polegają szczepienia?
Na czym polegają szczepienia?

Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące szczepionek i szczepień.

Dieta paleo - na czym polega?

Powrót do epoki kamiennej - dlaczego paleo jest nazywana dietą człowieka pierwotnego? Dowiedz się, jak odżywiali się twoi przodkowie i weź z nich przykład.

Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.