Obiad w 15 minut! Poznaj pomysły na szybkie dania
2017-08-22 10:56:30Idealny obiad to taki, który smakuje wszystkim, jest do zrobienia z produktów, które mamy na wyciągnięcie ręki i przede wszystkim - robi się szybko. Nie każdy jest fanem tkwienia w kuchni, zwłaszcza latem, dlatego podsuwamy proste rozwiązania, które zapewnią nam obiad w kwadrans!
Wiele zapracowanych i zabieganych osób rezygnuje na co dzień z jedzenia obiadu
w domu, bo tkwią w błędnym przekonaniu, że przygotowanie go zajmuje masę czasu.
Zamiast tego wybierają słodkie i słone przekąski ze sklepu lub fast foody, w
kolejce do których, niejednokrotnie spędzamy równie wiele czasu. Być może warto
spróbować chociaż kilka razy w tygodniu zrobić coś samemu?
Naleśniki dobre na wszystko!
W wersji na słodko lub słono, podbiją podniebienie każdego. Szczególnie latem,
kiedy do wyboru mamy wiele owoców i warzyw sezonowych, wystarczy kwadrans, aby
przygotować sporą ilość jedzenia.
Na słodko:
Z dżemem - jeśli jesteśmy zwolennikami słodkości, możemy do naleśników przygotować własny dżem z owoców w 5 minut. Wystarczy ulubione owoce (najlepiej truskawki, maliny, jagody, jabłka) pokroić w kostkę 1x1 cm, delikatnie poddusić na łyżce masła, dodając do smaku cukier, wanilię lub cynamon. Po chwili, kiedy owoce zmiękną, mamy gotowy dodatek do placków.
Kolejna opcja to połączenie twarogu z owocami. 200 g białego serka twarogowego
łączymy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, łyżką cukru, odrobiną soku z cytryny i
mieszamy. Smarujemy nim naleśniki, a jako dodatek, dodajemy garść świeżych
owoców i zawijamy.
Na słono:
Szpinak i łosoś - to jedna z najpopularniejszych wersji wytrawnych naleśników.
Garść świeżego szpinaku podsmażamy z ząbkiem czosnku na kropli oliwy. Po
minucie do szpinaku dodajemy pół mozzarelli i przyprawiamy. Po nałożeniu farszu
na naleśnik, układamy na nim kawałki wędzonego łososia.
Sosy do wszystkiego
Chyba każdy posiada w domu zapasową paczkę makaronu czy ryżu i składniki na
najprostszy sos. To idealnie, bo właśnie to danie jest jednym z najbardziej
sycących, a powstaje w zaledwie parę chwil! W momencie, gdy wstawiamy wodę na
makaron, kaszę czy ryż, rozpoczynamy robić sos, aby po kwadransie mieć już
gotowy obiad.
Jak zrobić sos? To proste! Wszystkie ulubione składniki (np. paprykę, pieczarki,
pomidory, cukinię, marchewkę, pierś z kurczaka) wrzucamy na patelnię, na której
wcześniej na łyżce oliwy podsmażyliśmy cebulę i dwa ząbki czosnku. Dodajemy
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie), a po 10 minutach smażenia dodajemy
pół szklanki wody i dwie łyżki przecieru
pomidorowego. Mieszamy wszystkie składniki i gotowe.
Sałatki z dodatkami
Jeśli wolimy coś lekkiego i bez ryzyka przypalenia, możemy postawić na sałatkę.
Mix sałat mieszamy z dwoma ogórkami, garścią pomidorów koktajlowych, jedną
papryką, małą cebulą, koperkiem, trzema łyżkami oliwy i ulubionymi przyprawami.
Co dalej? Aby danie było syte, w zależności od gustu do takiej sałatki możemy
dodać np. dwa ugotowane jajka, pół kostki sera feta lub np. kabanosy, czy
usmażoną pierś kurczaka.
Domowy fast food
Dla fanów jedzenia mniej „domowego”, również coś się znajdzie. W kwadrans spokojnie możemy przygotować z półproduktów zapiekanki lub np. hot-dogi. Dodając do nich ulubione dodatki, przygotowane sosy czy np. samodzielnie zrobioną sałatkę, mamy zdrowszą wersję ulubionych dań na szybko.
Dobre danie szmakuje jeszcze lepiej, gdy jemy je za pomocą pięknych sztućców
MP
fot. pexels.com