Pieczona cukinia
2007-12-10 20:46:54- 2 młode cukinie
- 3 duże ząbki czosnku
- mięso drobiowe mielone
- ser żółty starty
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- zioła prowansalskie
- pieprz i sól
Myjemy cukinie, przekrajamy na pół i oczyszczamy dokładnie z gniazda nasiennego. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. Celsjusza. Następnie drobno siekamy czosnek, dodajemy tyle mięsa mielonego aby zapełnić miejsce powstałe w cukinii po usunięciu gniazda nasiennego, pieprz i sól odrobina oliwy. Mieszamy dokładnie i wkładamy do wydrążonych cukinii. Blachę smarujemy oliwą i układamy na niej cukinie, następnie wkładamy do piekarnika na ok. pół godziny w zależności od ilości farszu i wielkości cukinii. Gdy zobaczymy, że mięso jest już gotowe otwieramy piekarnik i każda cukinię posypujemy żółtym serem oraz ziołami prowansalskimi. Czekamy aż się ładnie zapiecze i wyciągamy. Można podawać same lub z sosem czosnkowym.
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawanska@dlastudenta.pl)