Poznaj wszechstronne właściwości fenkuła
2015-07-30 10:29:36
Fenkuł czyli inaczej koper włoski nie jest zbyt popularnym warzywem. Może dlatego, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego leczniczych i kosmetycznych właściwości. Sięgamy po maseczki z alg morskich, a tymczasem okazuje się, że remedium na nasze dolegliwości możemy wyhodować w przydomowym ogródku lub na działce. Zobacz, jak możesz wykorzystać te roślinę.
Dolegliwości żołądkowe
Fenkuł znany jest przede wszystkim jako roślina do jedzenia. Jego owoce mają zbawienny wpływ na przewód pokarmowy, pomagają pozbyć się wzdęć. Koper włoski działa ponadto wiatropędnie, przeciwkaszlowo oraz przeciwskurczowo. Pomaga przywrócić prawidłową prace jelit. Polecany również przy niestrawności i bólach brzucha.
Dla skóry
Naparu z fenkuła nasi przodkowie używali do przemywania ran. Nadaje się on do przemywania skóry przetłuszczającej się. Działa przeciwzmarszczkowo, nawilża i ujędrnia skórę. Świetnie oczyszcza i odświeża skórę, nie odwadniając jej. Ten specyfik może sprawdzić się u osób, które mają alergię na składniki zawarte w drogeryjnych kosmetykach.
Jako afrodyzjak
Danie z fenkuła może z powodzeniem zastąpić to z lubczykiem, przygotowane na romantyczną kolację we dwoje. Jego owoce są dobrym afrodyzjakiem, zwłaszcza dla mężczyzn. Wpływają relaksująco na układ nerwowy, a ponadto wzmagają podniecenie i potencję.
JK