Zdrowie - Kobieta

Produkty bogate w błonnik

2014-11-06 15:27:15

Błonnik to składnik ścian komórkowych roślin. Nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, nie dostarcza organizmowi żadnych wartości odżywczych i energetycznych, ale doskonale sprawdza się przy sprawnym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Kłopoty ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zaparcia, problemy z wypróżnieniem, to znak, że w naszym organizmie ilość błonnika jest znikoma. Jeśli chcesz włączyć błonnik do swojego jadłospisu na stałe, spożywaj go w ilościach zalecanych przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) – według niej dorosły człowiek, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, powinien dziennie spożywać od 20 do 40 g. błonnika. Niestety jego średnie spożycie w Europie waha się jedynie w okolicach 6 – 8 g, a to naprawdę mało.

Korzyści płynące ze stosowania błonnika

Błonnik w naszej diecie wywiera bardzo dobry wpływ na pracę całego przewodu pokarmowego - również jelit, likwidując nieprzyjemne wzdęcia i zaparcia, dodatkowo regulując cykl wypróżniania się. Błonnik walczy z otyłością - pęczniejąc w przewodzie pokarmowym daje uczucie długotrwałej sytości.

Ważnym czynnikiem, który powinien wpłynąć na decyzję o spożywaniu dużej ilości błonnika powinien być fakt, iż obniża on poziom cholesterolu w organizmie, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy i chroni nasz układ krążenia. Błonnik obniża także poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy oraz przeciwdziała hemoroidom. Dodatkowo usuwa z organizmu wszelkiego rodzaju toksyny oraz niestrawione reszki pokarmu.

Przeciwwskazania

Głównym przeciwwskazaniami do stosowania błonnika są niektóre choroby, a szczególnie stan zapalny żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz stany zapalne jelit. Także w przypadku przechodzenia chorób zakaźnych przyjmowanie większych dawek błonnika nie jest wskazane.

Produkty bogate w błonnik

Owoce

agrest (3g/100g)

czereśnia (1,3g/100g)

cytryna (2g/100g)

figi Suszone (13g/100g)

grejpfrut (0,7g/100g)

gruszka (2,1g/100g)

jabłko (1,8g/100g)

jagody (3g/100g)

maliny (6,7g/100g)

mandarynki (1,9g/100g)

morele (1,7g/100g)

morele suszone (10g/100g)

pomarańcze (1,9g/100g)

porzeczki czarne (7,9g/100g)

porzeczki czerwone (7,7g/100g)

rodzynki (6,5g/100g)

śliwki suszone (9g/100g)

truskawki (1,7g/100g)

winogrona (1,5g/100g)

wiśnie (1g/100g)

żurawina suszona (4,9g/100g)

Warzywa

bób (5,8g/100g)

buraki (2,2g/100g)

cebula (1,7g/100g)

fasola biała (suche ziarna) (15,7g/100g)

fasola szparagowa (3,9g/100g)

groch (suche ziarna) (15,0g/100g)

groszek zielony (6,0g/100g)

kalafior (2,4g/100g)

kalarepa (2,2g/100g)

kapusta biała (2,5g/100g)

kapusta czerwona (2,5g/100g)

kapusta kiszona (2,1g/100g)

kapusta pekińska (1,9g/100g)

marchew (3,6g/100g)

ogórek (0,5g/100g)

pietruszka (korzeń) (4,9g/100g)

pomidory (1,2g/100g)

seler (1,8g/100g)

soja (suche ziarno) (15,7g/100g)

sok z pomidorów (2,6g/100g)

szpinak (2,1g/100g)

szpinak mrożony (2,3g/100g)

ziemniaki (1,5g/100g)

 

Orzechy

orzechy laskowe (9,0g/g100g)

orzechy pistacjowe (6,0g/100g)

orzechy włoskie (6,5g/100g)

orzechy ziemne (7,0g/100g)


Pieczywo i produkty mączne

bułka grahamka (6,7g/100g)

bułka zwykła (2,4g/100g)

chleb pszenny razowy graham (5,0g/100g)

chleb tostowy pszenny (2,1g/100g)

chleb żytni razowy (8,4g/100g)

pumpernikiel (7,7g/100g)

mąka kukurydziana (7,5g/100g)

mąka pszenna pełnoziarnista (6,7g/100g)

mąka ryżowa (2,3g/100g)

makaron dwujajeczny (5,3g/100g)


Kasze, otręby, płatki, ryż

kasza gryczana (5,9g/100g)

kasza jaglana (3,2g/100g)

kasza jęczmienna perłowa (6,0g/100g)

kasza manna (2,5g/100g)

otręby owsiane (20g/100g)

otręby pszenne (42g/100g)

otręby żytnie (43g/100g)

płatki kukurydziane (6,6g/100g)

płatki owsiane (6,9g/100g)

płatki żytnie (11,6g/100g)

ryż brązowy (8,7g/100g)

ryż zwykły biały (2g/100g)

Ewa Wieczorska
(ewa.wieczorska@dlastudenta.pl)

Słowa kluczowe: błonnik, produkty bogate w błonnik
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • zaparcia [0]
    Dagy
    2015-07-05 17:44:35
    Świetny spis produktów bogatych w błonnik. Warto jeść takie produkty oraz dawać je dzieciom aby nie miały zaparć. Mojej ciotecznej siostrze to mówię ciągle ale ona mnie nie słucha, dziecko ma ubogą dietę w te produkty, je za dużo słodyczy, potem ma zaparcia i musi podawać dicopeg junior aby Zosia miała się łatwiej się załatwić.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

Polecamy
Czym jest i dlaczego nie warto usuwać wypryskÃłw samodzielnie?
Trójkąt śmierci - poznaj niebezpieczne skutki wyciskania pryszczy!

Czym jest i dlaczego nie warto usuwać wyprysków samodzielnie?

Elon Musk w SNL
Elon Musk opowiedział o swoim Zespole Aspergera w SNL

Zobacz, o czym mówił miliarder podczas swojego wystąpienia w SNL.

Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.