Produkty bogate w błonnik
2014-11-06 15:27:15Błonnik to składnik ścian komórkowych roślin. Nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, nie dostarcza organizmowi żadnych wartości odżywczych i energetycznych, ale doskonale sprawdza się przy sprawnym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Kłopoty ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zaparcia, problemy z wypróżnieniem, to znak, że w naszym organizmie ilość błonnika jest znikoma. Jeśli chcesz włączyć błonnik do swojego jadłospisu na stałe, spożywaj go w ilościach zalecanych przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) – według niej dorosły człowiek, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, powinien dziennie spożywać od 20 do 40 g. błonnika. Niestety jego średnie spożycie w Europie waha się jedynie w okolicach 6 – 8 g, a to naprawdę mało.
Korzyści płynące ze stosowania błonnika
Błonnik w naszej diecie wywiera bardzo dobry wpływ na pracę całego przewodu pokarmowego - również jelit, likwidując nieprzyjemne wzdęcia i zaparcia, dodatkowo regulując cykl wypróżniania się. Błonnik walczy z otyłością - pęczniejąc w przewodzie pokarmowym daje uczucie długotrwałej sytości.
Ważnym czynnikiem, który powinien wpłynąć na decyzję o spożywaniu dużej ilości błonnika powinien być fakt, iż obniża on poziom cholesterolu w organizmie, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy i chroni nasz układ krążenia. Błonnik obniża także poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy oraz przeciwdziała hemoroidom. Dodatkowo usuwa z organizmu wszelkiego rodzaju toksyny oraz niestrawione reszki pokarmu.
Przeciwwskazania
Głównym przeciwwskazaniami do stosowania błonnika są niektóre choroby, a szczególnie stan zapalny żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz stany zapalne jelit. Także w przypadku przechodzenia chorób zakaźnych przyjmowanie większych dawek błonnika nie jest wskazane.
Produkty bogate w błonnik
Owoce
agrest (3g/100g)
czereśnia (1,3g/100g)
cytryna (2g/100g)
figi Suszone (13g/100g)
grejpfrut (0,7g/100g)
gruszka (2,1g/100g)
jabłko (1,8g/100g)
jagody (3g/100g)
maliny (6,7g/100g)
mandarynki (1,9g/100g)
morele (1,7g/100g)
morele suszone (10g/100g)
pomarańcze (1,9g/100g)
porzeczki czarne (7,9g/100g)
porzeczki czerwone (7,7g/100g)
rodzynki (6,5g/100g)
śliwki suszone (9g/100g)
truskawki (1,7g/100g)
winogrona (1,5g/100g)
wiśnie (1g/100g)
żurawina suszona (4,9g/100g)
Warzywa
bób (5,8g/100g)
buraki (2,2g/100g)
cebula (1,7g/100g)
fasola biała (suche ziarna) (15,7g/100g)
fasola szparagowa (3,9g/100g)
groch (suche ziarna) (15,0g/100g)
groszek zielony (6,0g/100g)
kalafior (2,4g/100g)
kalarepa (2,2g/100g)
kapusta biała (2,5g/100g)
kapusta czerwona (2,5g/100g)
kapusta kiszona (2,1g/100g)
kapusta pekińska (1,9g/100g)
marchew (3,6g/100g)
ogórek (0,5g/100g)
pietruszka (korzeń) (4,9g/100g)
pomidory (1,2g/100g)
seler (1,8g/100g)
soja (suche ziarno) (15,7g/100g)
sok z pomidorów (2,6g/100g)
szpinak (2,1g/100g)
szpinak mrożony (2,3g/100g)
ziemniaki (1,5g/100g)
Orzechy
orzechy laskowe (9,0g/g100g)
orzechy pistacjowe (6,0g/100g)
orzechy włoskie (6,5g/100g)
orzechy ziemne (7,0g/100g)
Pieczywo i produkty mączne
bułka grahamka (6,7g/100g)
bułka zwykła (2,4g/100g)
chleb pszenny razowy graham (5,0g/100g)
chleb tostowy pszenny (2,1g/100g)
chleb żytni razowy (8,4g/100g)
pumpernikiel (7,7g/100g)
mąka kukurydziana (7,5g/100g)
mąka pszenna pełnoziarnista (6,7g/100g)
mąka ryżowa (2,3g/100g)
makaron dwujajeczny (5,3g/100g)
Kasze, otręby, płatki, ryż
kasza gryczana (5,9g/100g)
kasza jaglana (3,2g/100g)
kasza jęczmienna perłowa (6,0g/100g)
kasza manna (2,5g/100g)
otręby owsiane (20g/100g)
otręby pszenne (42g/100g)
otręby żytnie (43g/100g)
płatki kukurydziane (6,6g/100g)
płatki owsiane (6,9g/100g)
płatki żytnie (11,6g/100g)
ryż brązowy (8,7g/100g)
ryż zwykły biały (2g/100g)
Ewa Wieczorska
(ewa.wieczorska@dlastudenta.pl)