Wybierz miasto
Kobieta Logowanie / Rejestracja
Znajdujesz się w ogólnopolskim wydaniu.

Prosty przepis na mazurek kajmakowy

2016-03-24

Mazurek jest tradycyjnym ciastem, wypiekanym na Wielkanoc. Bardzo popularną odmianą jest wersja z kajmakiem i bakaliami. Mazurki wyglądają obłędnie, niczym cukiernicze dzieła sztuki. Malowane czekoladą, zdobione lukrem, orzechami. Zobaczcie, jak w prosty sposób zrobić domowy mazurek karmelowy.

Na ciasto potrzebujemy 40 dkg mąki pszennej, 20 dkg masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 żółtek i łyżki śmietany. Mąkę łączymy z masłem i siekamy nożem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wykładamy je na stolnicę i wałkujemy, przekładamy do wysmarowanej masłem brytfanki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. 

Gotową masę kajmakową ( 1 puszkę) przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szklankę mleka i 2 łyżki masła. Wszystko podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na upieczone ciasto. Zdobimy żurawiną i orzechami.

gol

fot. wikimedia commons

Dodaj do:
  • Wykop
  • Flaker
  • Elefanta
  • Gwar
  • Delicious
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Google
  • Yahoo
Komentarzedodaj komentarz

Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Brak komentarzy.

znak zodiaku: baran - horoskop kulinaria

Licznik BMI

Kalkulator miłosny

 
FB dlaMaturzysty.pl reklama