Przepis na domek z piernika
2017-12-07 13:11:16Boże Narodzenie tuż, tuż. W domu zaczyna powoli pachnieć świętami, między innymi za sprawą pierwszych ciast i potraw, które już zaczynamy powoli przygotowywać. Jedną z nich jest piernik, który zdecydowanie lepiej smakuje, jak swoje "odleży". Aby święta miały jeszcze większy klimat, warto właśnie z piernika zrobić bożonarodzeniowy domek. Tego typu ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i cudownie smakuje.
Przepis na domek z piernika
W garnku podgrzewamy 250 gram masła, 200 gram miodu i szklankę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż wystygnie. W misce łączymy ze sobą 500 gram mąki, łyżkę cynamonu, łyżkę przypraw korzennych i łyżeczkę sody. Dodajemy wystudzoną masę, duże jajko i wszystko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Piernikowe ciasto dokładnie rozwałkowujemy, żeby miało grubość około 8 mm i wycinamy z niego poszczególne ścianki, dach, drzwi, okna i komin. Ciasto piec w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy, aż wystygnie. Poszczególne części sklejamy ze sobą lukrem. Aby zrobić lukier do szklanki wsypać około 10 łyżek cukru pudru, do którego dodajemy powoli wodę. Masa musi być na tyle gęsta, aby przypominała w konsystencji gęstszą śmietanę. Takim lukrem sklejamy powoli poszczególne części domku i ozdabiamy nim całą konstrukcję. Obsypujemy cukierkami i żelkami wedle uznania.
gol
fot. pixabay.com