Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
2014-02-17 13:58:49Warto sięgnąć po kokos, jeśli szukamy słodkiego i wyrazistego smaku. Owoc ten jest unikalny, przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Dodaje się go nie tylko do ciast i ciasteczek, ale także potraw mięsnych. Można uzyskać dzięki temu niespotykane wcześniej efekty smakowe.
Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału HISTORY „Dynastia kaczorów” (premierowe odcinki: wtorki 22:00) na kokosowe ciasto kremowe.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta:
Nadzienie
250g masła lub margaryny
200-250g cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1,3 litra mleka Pet
1 opakowanie wiórek kokosowych (250g)
6 dużych jaj
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 spody z kruchego ciasta
Beza
6 białek z dużych jaj
1 szklanka cukru (155g)
1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii
Przygotowanie nadzienia do ciasta:
Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka wcześniej przygotowane mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet 30 minut.
Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj powoli żółtka. Dzięki temu będą one się wolniej gotować. Dodaj je następnie do garnka do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę.
Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta.
Przygotowanie bezy:
Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubij mikserem albo blenderem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Ewentualnie można wcześniej dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany przez nas efekt. W trakcie miksowania dodawaj powoli do białek ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i pozostaw na około 30 sekund dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp wszystko wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
ip