Ciasta i desery - Kulinaria

Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay

2014-02-17 13:58:49

Warto sięgnąć po kokos, jeśli szukamy słodkiego i wyrazistego smaku. Owoc ten jest unikalny, przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Dodaje się go nie tylko do ciast i ciasteczek, ale także potraw mięsnych. Można uzyskać dzięki temu niespotykane wcześniej efekty smakowe.

Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału HISTORY „Dynastia kaczorów” (premierowe odcinki: wtorki 22:00) na kokosowe ciasto kremowe.

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta:

Nadzienie

250g masła lub margaryny
200-250g cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1,3 litra mleka Pet
1 opakowanie wiórek kokosowych (250g)
6 dużych jaj
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 spody z kruchego ciasta

Beza

6 białek z dużych jaj
1 szklanka cukru (155g)
1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii

Przygotowanie nadzienia do ciasta:

Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka wcześniej przygotowane mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet 30 minut.

Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj powoli żółtka. Dzięki temu będą one się wolniej gotować. Dodaj je następnie do garnka do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę.

Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta.

Przygotowanie bezy:

Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubij mikserem albo blenderem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Ewentualnie można wcześniej dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany przez nas efekt. W trakcie miksowania dodawaj powoli do białek ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i pozostaw na około 30 sekund dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp wszystko wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

ip

Słowa kluczowe: kokosowe ciasto kremowe przepisy miss kay
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Maj 2022
5 pomysłów na zdrowe przekąski w maju

Sprawdź, jak dobrze wykorzystać sezonowe warzywa i owoce.

Polecamy
Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Ciasto z naipisem
10 oryginalnych napisów na torty urodzinowe [FOTO]

Szukasz inspiracji, jak w zabawny sposób ozdobić ciasto z okazji urodzin? Sprawdź 10 najciekawszych propozycji!

Polecamy
Ostatnio dodane
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.