Różności - Kulinaria

Przepisy na wielkanocne dania

2015-04-03 15:52:48

Wielkanocne potrawy w nowej odsłonie przygotowane zostały według pomysłu ambasadora marki Fit&Easy Jana Kuronia.

Sałata z serem brie, pestkami dyni i żurawiną

- 1 opakowanie mixu sałat FIT&EASY PARTY
- 100 g sera typu brie
- 1 mała marchewka
- garść pestek dyni
- łyżka cukru
- łyżka wody
- garść żurawiny
- 2 gałązki szczypioru
- 3 listki cykorii
- Oliwa
- Sól, pieprz

Na talerzu ułóż liście cykorii, wysyp na nie mieszankę sałat. Dodaj pokrojony w kawałki ser brie, plastry marchewki i grubo posiekany szczypior, pestki dyni skarmelizowane w cukrze i wodzie oraz żurawinę.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

- 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
- 120 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- pęczek natki pietruszki
- sól
- odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
- 200 g rukoli
- 2 łyżeczki żurawiny

MARYNATA:
- 30 ml oleju
- 50 ml sosu sojowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2/3 łyżki suszonego tymianku
- sól, czarny pieprz

Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą, możesz użyć pieprzu, ale pamiętaj, że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach, uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając, by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty, obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak, by mięso lepiej przeszło marynatą. Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 minut. Serwuj z chutneyem na rukoli z żurawiną.

Chutney malinowy


- 500 g malin
- 1 cebula
- 1 pomarańcz
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml białego octu winnego
- 200 g cukru
- sól

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i maliny podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy maliny i cebula zmiękną, dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier,skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.

Sałatka z jarmużu, grillowanego kurczaka i kukurydzy

- 200 g grillowanej piersi z kurczaka
- 2 szklanki pokrojonego w paski jarmużu
- 2 garści pokrojonych na pół pomidorków
- ½ szklanki kukurydzy konserwowej
- 1–2 posiekane dymki
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- skórka i sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 50 g wiórków parmezanu

Pierś z kurczaka zgrilluj na patelni grillowej. Pokrojone składniki wymieszaj w misce i polej sosem z wymieszanych składników (czosnek, cytryna, oliwa, sól, pieprz). Całość posyp parmezanem lub przygotuj alternatywny sos Salsa Verde.

Salsa Verde

- 10 łyżek oliwy z oliwek
- po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty
- 1 duży ząbek czosnku
- Kilka kaparów
- odrobina świeżej posiekanej papryczki chili
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- ewentualnie łyżka musztardy Dijon

Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem

- opakowanie mixu sałat FIT&EASY FAMILY
- 120 g wędzonego pstrąga
- garść rukoli
- solidna łyżka czarnego sezamu
- 2 duże lub 4 małe rzodkiewki
- 1 kłącze selera naciowego
- 1 mała marchewka

Na mieszance sałat i rukoli ułóż poszarpanego w palcach pstrąga, posiekane w plastry rzodkiewki oraz selera. Marchewkę najlepiej pokroić w słupki lub za pomocą obieraczki uzyskać długie i szerokie paski. Całość posyp sezamem. Najlepszy będzie tutaj dressing orientalny.

Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

- opakowanie sałat FIT&EASY COOL
- 6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)
- 12 kaparów
- ½ papryki czerwonej
- 2 szalotki lub 2 dymki
- oliwa z oliwek

Wyłóż sałatę do naczynia. W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać). Na sałacie ułóż fileciki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę. Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.

Zupa z jarmużu i boczniaków podana z bundzem

- 1 opakowanie jarmużu Fit&Easy
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 200 gramów boczniaków
- 150 gramów bundzu lub sera białego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Boczniaki pokrój w grubsze paski. Do gotującego się bulionu dodaj płatki czosnku i gotuj przez chwilę. Wtedy wrzuć boczniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj parę minut. Pod koniec dodaj jarmuż posiekany w paski i pokruszony w palcach bundz i delikatnie go rozprowadź.

Jajka z czerwonym farszem

- 6 jajek
- ½ czerwonej papryki
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ½ małej czerwonej cebuli
- garść rukoli Fit&Easy
- 1–2 łyżki oliwy
- sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem

- 6 jajek
- mała czerwona cebula
- 2 łyżki czarnych oliwek
- łyżeczka czarnuszki
- kilka kropel oliwy
- sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.

ip

Słowa kluczowe: wielkanocne przepisy dania na święta jan kuroń pomysły
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

5 powodÃłw, dla ktÃłrych warto jeść banany
5 powodów, dla których warto jeść banany

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są banany.

Polecamy
Gry planszowe
Jakie są zalety grania w gry planszowe?

Dlaczego warto grać w gry planszowe?

Hummus w misce
Hummus - szybka przekąska na każdą imprezę!

Zobacz, imprezowe propozycje podania hummusu.

Ostatnio dodane
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?