Roladki z tuńczykiem i kozim serem - przepis
2014-02-25 21:02:51W krajach południowej Europy w spotkania towarzyskie nierozerwalnie wpisane są uczty kulinarne. Nierzadko są one głównym punktem popołudnia czy wieczoru – dla Włochów czy Hiszpanów związek pomiędzy jedzeniem a relacjami międzyludzkimi jest niezwykle silny, a kuchnia nierzadko służy jako narzędzie do wyrażania uczuć. Co wyrażać może nasza dzisiejsza propozycja? Z pewnością jest subtelna, przepięknie wygląda i cudnie smakuje – serwując taką przystawkę bliskim możemy być pewni, że nasze starania zostaną docenione.
Składniki dla 4 osób:
*2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g, *200 g dyni, *300 g miękkiego sera koziego, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *sól i pieprz do smaku, *pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Wytnij cienkie plastry z dyni, dopraw solą i pieprzem i obsmaż z dwóch stron na oliwie z oliwek. Przestudzone płaty dyni posmaruj miękim kozim serem i ułóż odsączone kawałki tuńczyka. Zwiń bardzo ściśle roladki ( możesz użyć folii spożywczej lub maty do sushi). Gotowe roladki obtocz w drobno posiekanej natce pietruszki i podawaj jako przekąskę/przystawkę. Smacznego!
www.indexfood.pl