Śliwka w kompot
2015-08-31 11:27:17Koniec lata to czas, kiedy matka natura wręcz zasypuje nas śliwkami. Te niepozorne owoce posiadają szereg dobroczynnych właściwości.
Oczyszczające działanie
Śliwki posiadają silne właściwości przeczyszczające. Są dobrym sposobem na usprawnienie pracy jelit. Szczególnie suszone śliwki przyczyniają się do poprawy metabolizmu. Są świetną pomocą w profilaktyce raka jelita grubego. Owoce te posiadaja witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które niwelują zaparacia w organiźmie. Zamiast stosować leki lub suplementy diety, lepiej wybierzmy naturalne sposoby jak właśnie jedzenie śliwek, które poprawi naszą perystaltykę jelit.
Śliwki na cerę naczynkową
Owoce te są bogate w witaminę C i K. Poprawiają ukrwienie a co za tym idzie są idealne dla osób z cerą naczynkową. Spożywając śliwki naczynia krwionośne ulegają uszczelnieniu, możemy cieszyć się gładką i zdrową skórą. Śliwki wygładzają zmarszczki oraz zwężają pory. Zawarte w tych owocach przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się skóry.
Dieta śliwkowa
Osoby, które planują zrzucić zbędne kilogramy powinny pamiętać o spożyciu tych owoców. Szczególnie zwróćmy uwagę na suszone śliwki, które mimo tego, że zawierają sporo kalorii, to doskonale przyśpieszają metabolizm oraz oczyszczają jelita z toksyn i niepotrzebnych, zalegających produktów. Śliwki powodują uczucie sytości i rewelacyjnie zastępują tłuste, niezdrowe przekąski. Lepiej jest sięgnąć więc po kilka owoców i cieszyć się zgrabną sylwetką, niż wybierać kaloryczne produkty, które wpłyną niekorzystnie na nasze zdrowie, urodę i samopoczucie.
gol
fot. pixabay