Z kulinarnego bloga - Kobieta

Stromboli-konkurencja dla popularnej pizzy

2015-10-16 13:05:16

Spotkania z przyjaciółmi to dobry pretekst do tego, aby spróbować nowych, nieznanych nam dotąd potraw. Organizacja takiego małego przyjęcia nie jest trudna, a przynosi nam ogromną radość. W planowaniu dań często sięgamy do specjałów kuchni włoskiej – makarony czy pizza to standardowe punkty menu. Dziś przedstawiamy stromboli – alternatywę dla popularnej i wszystkim nam znanej pizzy.

Stromboli to ciekawe, proste w wykonaniu danie, które zostało wymyślone w latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych przez mieszkających tam Włochów. Po kulinarnym świecie krążą dwie historie powstania tej potrawy. Jedna z nich głosi, że zawijana pizza to pomysł Nazzareno Romano, druga zaś, że jej autorem jest Mark Aquino. Obie te historie łączy jedno: nazwa. Według kulinarnych legend danie to wzięło swą nazwę od filmu Stromboli, w którym to Ingrid Bergman zagrała główną rolę. Przygotowanie stromboli jest niezwykle proste, lecz odrobinę czasochłonne – podstawą dania jest ciasto drożdżowe, dokładnie takie samo jakie stanowi spód do pizzy. Dodatki to już kwestia gustu, wyobraźni i zasobów naszej spiżarni. – Często nawet nie zdajemy sobie sprawy do jakich dań możemy użyć produktów, które znajdują się w naszej lodówce. Np. ser żółty może być bazą lub komponentem wielu kreatywnych i smakowitych dań. Wykorzystując ser do zapiekania, warto wybrać taki, który nie utraci swoich walorów smakowych. Do dań, które pieczemy w piekarniku, wybierzmy ser Gouda – dobrze się topi, dlatego idealnie sprawdzi się przy różnego rodzaju zapiekankach – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Zaskoczmy zatem swoich gości i nie bójmy się eksperymentować w kuchni, a nasi najbliżsi z pewnością docenią nasze starania. Oto propozycja na stromboli z serem żółtym i brokułami.

 
Stromboli z serem żółtym i brokułami
Składniki na ciasto
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
- szklanka letniej wody
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko

Składniki na farsz:
- 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 250 g brokułów

Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego!


IP/JM

fot. MSM Mońki

Słowa kluczowe: stromboli, pizza, brokuły, ser
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

Polecamy
sałatka na wiosnę
Sezonowe produkty, które warto jeść wiosną, by czuć się dobrze

Wiosną mamy szczególną potrzebę dostarczenia sobie mikro- i makroelementów, których brakowało w zimowej diecie.

jajka na wielkanoc
18 ciekawostek o jajkach - prawdy i mity o wielkanocnym przysmaku

Co warto wiedzieć o bohaterach wielkanocnych potraw?

Polecamy
Ostatnio dodane
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?