Tiramisu - przepis
Przepis na tiramisu
2018-04-19 13:19:17Włoska kuchnia zaskakuje swoimi smakami i nie mówimy tutaj tylko o daniach głównych, ale również o deserach. Jednym z najbardziej popularnych włoskich, słodkich rarytasów jest tiramisu. Ten słodki deser podbił serca milionów ludzi, nie tylko we Włoszech. Jego charakterystycznym elementem są biszkopty nasączone w kawie i ewentualnie dodatkowo w likierze. Sporo osób zjada ten deser jedynie w kawiarniach, jednak nic trudnego w tym, aby zrobić go samemu. Przepis na tiramisu nie jest wcale trudny, a jego smak zaskakuje niezwykłym aromatem kawy, który przenosi nas na chwilę do malowniczej Italii.
Przepis na tiramisu
Czym się charakteryzuje deser tiramisu? Na pewno wyraźnym smakiem i aromatem cudownej kawy - mocnym espresso, pysznym, delikatnym kremem z serka mascarpone oraz kakao, które idealnie współgra z wszystkimi składnikami. Ten najbardziej znany włoski deser nie bez powodu uszczęśliwia każdego, kto go spróbuje. W końcu jego nazwa oznacza po polsku "poprawić humor", więc nie jest tajemnicą, że osoby konsumujące tiramisu są w siódmym niebie. Jak zrobić tiramisu, aby wyszło idealnie? W misce ubijamy mikserem 4 duże żółtka i 4 łyżki cukru pudru. Następnie bardzo powoli dodajemy łyżkami około 600 gram mascarpone. Na koniec białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do kremu, dokładnie mieszając. W drugiej miseczce mieszamy 300 ml mocnej kawy i 4 łyżki likieru amaretto. W takim syropie moczymy po kolei biszkopty i układamy je w brytfance. Następnie przekładamy biszkopty kremem, posypujemy kakao i kładziemy kolejną warstwę kremu. Na serową masę kładziemy drugą porcję nasączonych w syropie kawowym biszkopty, które przekładamy kremem. Tiramisu posypujemy kakao i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Tiramisu idealnie smakuje schłodzone. Przed podaniem ciasto można pokroić w kwadraty. Tego typu deser świetnie prezentuje się w pucharkach. Tiramisu z mascarpone podawane w deserowych miseczkach można polać masą czekoladą lub sosem truskawkowym. Do tego typu deseru idealnie pasują także listki mięty, które nadadzą lekkości i świeżości temu pysznego rarytasowi, który podbił serca nie tylko Włochów, ale również Polaków.
gol
fot. pixabay.com