Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym
2014-10-01 13:49:00Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Takie danie z powodzeniem można serwować na co dzień domownikom oraz podawać ze szczególnej okazji nawet najbardziej wyjątkowym lub wymagającym gościom.
Przepis na Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Składniki dla 2 osób:
• 500 ml wywaru warzywnego
• 340 g masła orzechowego Primavika
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki posiekanego imbiru
• 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
• 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
• 3 łyżeczki mielonego kminu
• 2 liście laurowe
• 1-2 ostre papryczki chilli
• 2 cukinie
• 3 duże marchewki
• 1 bakłażan
• 4 słodkie ziemniaki
• 2 czerwone papryki
• 2 zielone papryki
• 2 żółte papryki
• 1 puszka krojonych pomidorów
• świeża kolendra
• cząstki limonki
Sposób przygotowania:
Masło orzechowe rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym. W dużym garnku podsmażyć na oleju imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Dodać warzywa pokrojone w duże kawałki i przesmażyć. Całość zalać przygotowanym wywarem z masłem orzechowym i dusić aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodać puszkę pomidorów. Danie podawać z ryżem, posypane posiekaną kolendrą i cząstkami limonki ułożonymi na wierzchu.
Smacznego!
ip