Wielkanocne jaja w alternatywnym wydaniu
2015-04-02 14:29:17Jaja są tym dla Wielkiej Nocy, czym karp dla kolacji wigilinej. Ugotowane na twardo w majonezie, jako dodatek do sałatek czy motyw przewodni dania głównego – sposobów na wykorzystanie jaj są tysiące! Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na bardzo oryginalne i pyszne potrawy, które świetnie sprawdzą się jako wielkanocny, pełnowartościowy obiad.
Tarta szpinakowo-serowa
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 250g masła
- 2 żółtka
- 100 ml wody
- sól do smaku
Składniki na farsz:
- 500g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)
- 2 łyżki masła
- 150g sera pleśniowego typu Rokpol
- 250g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- Sos czosnkowy PREMIUM Tarsmak
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut.
Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z sosem czosnkowym.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki:
- 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka oleju
- Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak
Wykonanie:
Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Do pieczeni idealnie pasuje sos tatarski.
ip