Zdrowie - Kobieta

Wiosennie uporządkowana dieta

2013-04-16 12:05:47

Wiosenna temperatura rośnie z zadziwiającą prędkością i chcąc nie chcąc zrzucamy swetry pokazując trochę więcej ciała. Jeśli podczas zimy nieco go przybyło, szybko rzucamy się w wir diet cud. Niemal odruchowo zaczynamy mocno ograniczać  tłuszcz w daniach – czy słusznie?

Wszystkie tłuszcze dostarczają skoncentrowanej formy energii i są niezbędne dla transportu w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Jednak jednym z podstawowych problemów nieodpowiedniej diety Polaków jest (często nawet nieuświadomiony) wybór tłuszczy zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie ich nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa na zdrowie i kondycję, skutkuje dodatkowymi kilogramami, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością. Najczęściej pojawiające się kwasy to palmitynowy i mirystynowy oraz stearynowy. To one mają wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego oraz ‘złego’ cholesterolu LDL w surowicy krwi, zatem ich spożycie należy ograniczyć do minimum.

Tłuszcz jest niewątpliwie jednym z elementarnych składników pożywienia, więc nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania go z jadłospisu. Istotne by kontrolować, aby tłuszcz po który sięgamy był pochodzenia roślinnego. W ramach tego postanowienia warto docenić dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według badań zapobiegają nowotworom, powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi jak i poziomu cholesterolu. Co ciekawe, jego spożycie powoduje, że chudniemy powodują uczucie sytości, dzięki któremu podjadamy mniej niezdrowych przekąsek. Ich źródłem są ryby (przede wszystkim: łosoś, dorsz, sardynki, śledzie, makrela), orzechy (głównie włoskich), nasionach, awokado, sezamie oraz oliwa z oliwek.

Poza walorami zdrowotnymi, warto też zwrócić uwagę na atuty związane ze smakiem potraw. Oliwy z oliwek świetnie sprawdzą się w wiosennych daniach i podkreślą smak nowalijek. Do sałatek najlepiej używać oliw z rodzaju extra virgin, tłoczonych na zimo, które są znakiem rozpoznawczym kuchni śródziemnomorskiej (np. Olivari). Wybór takiej oliwy ma swoje uzasadnienie – extra virgin ma niską temperaturę spalania, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do gotowych dań, ale nie powinno się na niej smażyć. Ten rodzaj oliwy ma też charakterystyczny delikatnie owocowy smak, dzięki czemu fantastycznie podkreśla słodycz pomidorów lub subtelny smak dojrzałego awokado. Tworzy wyśmienity duet z serem feta, czarnymi oliwkami i odrobiną pieprzu. Dzięki niej nawet sałatka z makaronem będzie nieco mniej grzeszna. Czy nie o tym marzy każda osoba będąca na diecie?  

Przepisy na wiosenne sałatki:

Sałtka z awokado i mango
1 awokado
1 mango
300 g rukoli
100 g orzechów włoskich
20 g parmezanu

Sos
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olivari
2 łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki brązowego cukru
sól i czarny pieprz do smaku

Aby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki i odstawić aż się „przegryzą”. Rukolę płuczemy i odsączamy, wrzucamy do miski. Obieramy awokado i mango, oba owoce tniemy w paski i układamy na sałacie. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy orzechami włoskimi. Sałatkę najlepiej podać od razu, by nie straciła świeżości.

Klasyczne caprese
Składniki (dla 1 osoby):
1 kulka mozzarelli
1 dojrzały pomidor
10 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek Olivari
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego (opcjonalnie)

Pomidora i mozzarellę kroimy na równe plasterki. Plastry pomidora układamy na talerzu naprzemiennie z mozzarellą i listkami bazylii. Tradycyjnie sałatkę powinno się w formie koła. Dodajemy soli i pieprzu, skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem. Fantastycznie smakuje z dodatkiem świeżych listków Bazyli, które dodatkowo można wykorzystać do dekoracji dania.

ip

Słowa kluczowe: dieta wiosna sałatki wiosenne przepisy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Polecamy
Jaki wpływ mają na nas media społecznościowe? - ciekawe wyniki badań

Zobacz, jakie są skutki codziennego używania portali społecznościowych.

zakwasy
Zakwasy po ćwiczeniach - jak sobie z nimi poradzić?

O czym warto pamiętać po treningu?

Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?