Włoskie cannelloni ze szpinakiem, zapiekane żółtym serem
2015-01-12 10:50:52Kulinarną wizytówką włoskiej kuchni jest bogata gama dań z dodatkiem sosu pomidorowego i żółtego sera. Taką potrawą jest cannelloni – makaron w kształcie rurek, jeden ze specjałów włoskiej kuchni. W tradycyjnej wersji napełnia się go mięsem mielonym. Jednak farsz do cannelloni daje spore pole do popisu – możemy go przyrządzić według własnych upodobań i wybranych składników.
Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym
Składniki:
- 500 g szpinaku (może być mrożony)
- paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki lub Podlaskiego w bloku
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać z lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
ip
Fot. Fotolia