Z kulinarnego bloga - Kobieta

ZaKładka. Inny wymiar gastronomii

2013-11-07 10:53:07

Znacie to uczucie kiedy czekacie na coś, na co nie mogliście się doczekać, a to coś ma się zaraz wydarzyć? To ja tak właśnie miałam czekając na wizytę w ZaKładce. Niecierpliwie zerkałam na ślamazarnie mijające minuty, które dzieliły mnie od rezerwacji w tym miejscu.

Co wiemy o francuskiej kuchni? Nie czarujmy się nie jest ona popularna w naszym mieście. Mamy dwa lokale na Rynku Głównym, które nieco mnie przerażają swoim skostnieniem, jeden na Kazimierzu - do którego się wybieram - i mamy ZaKładkę na Podgórzu. Ja mam wspomnienia z restauracji w Paryżu, Cannes i Monte Carlo. Zapach owoców morza w nadmorskich miejscowościach Lazurowego Wybrzeża.  Posmak prostoty w daniach z urokliwych miast Korsyki i domowego posiłku w małej francuskiej wsi, gdzie jeszcze jako nastolatka zajadałam się ślimakami z masłem czosnkowym.

W ZaKładce odnalazłam wszystko, wspomnienia wróciły jak żywe. Żeby zobrazować Wam klimat tego miejsca po drugiej stronie Wisły powiem jedno: obejrzyjcie film "O północy w Paryżu". Taki sam urok i fascynację jaką przeżywa bohater w filmie doświadczycie przychodząc właśnie tutaj. Z pozoru eleganckie wnętrze - głównie za sprawą kieliszków i sztućców na stole, w drugim wrażeniu staje się swojskim, przytulnym lokalem. Niewielkie stoliki i odbijające się w lustrach widoki Kazimierza za oknami, wprawiają w magiczny nastrój i człowiek mimo woli, wypatruje w oknach iskrzącej Wieży Eiffla.

Menu to kulinarny lunapark. Nie wiesz, za co się brać, wszystko chce się wypróbować, zdążyć zanim zniknie z karty. Bo Szef Rafał Targosz zmienia ją wraz z nadejściem sezonu. Siedziałam więc tam na czerwonej sofie i czułam jak menu mnie wsysa. Sama nie wiedziałam co wybrać, bo wszystko brzmiało intrygująco. Jednego możecie być pewni. Takiej karty menu nie znajdziecie w całym Krakowie. I nie chodzi tu tylko o same dania, że podroby, że grasica czy policzki. Chodzi o jej kompozycje. Jest idealna niczym "Sonata na kształt fantazji", znana bardziej pod nazwą "Sonata Księżycowa" Beethovena. Delikatna bo znajdziecie w niej na przykład tartine do wina na jeden kęs. Intensywna dzięki ilości przypraw towarzyszących każdej z potraw. Jest lustrzanym odbiciem tego co w kuchni francuskiej najlepsze - prostoty. A przede wszystkim - nostalgiczna, bo tęsknisz za każdym łykiem wina, za każdym smakiem i każdą kompozycją o jakiej w niej przeczytasz.

Wystarczył by mi Rillettes z królika z tymiankiem (3 zł) oraz Kir (6 zł) - kieliszek białego wina z odrobiną Crème de cassis (likier z czarnych porzeczek) by spędzić tam miły wieczór. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Nie mogłam nie spróbować ulubionej przeze mnie grasicy cielęcej tu prażonej i podanej z Lyońskimi knedlami ziemniaczanymi (25 zł). Pierwszy raz jadłam ten gruczoł przyrządzony nie na słodko a wytrawnie. Delikatny, rozpływający się w ustach i pływający w sosie. Przystawka bardzo sycąca, na mały głód w zupełności wystarczy. W mulach zapiekanych w maśle czosnkowym (15 zł) zachwycają delikatnością w smaku. Ich morski aromat doskonale skomponował się z białym winem zaproponowanym przez kelnera. Zdałam się na niego w stu procentach, bo pomimo kolejnych warsztatów z winem wiem jedynie, czy ono mi smakuje czy nie. Jestem zdecydowanie odporna na tą wiedzę. Za to całkowicie pochłonęła mnie druga przystawka, którą będę odtwarzała w domu aż osiągnę kulinarną nirwanę podobna chociaż w niewielkim stopniu do dania Pana Rafała. Eskalopek z foie gras, marmolady z czerwonej kapusty, gruszki w winie i posypki piernikowej (31 zł). Absolutnie fenomenalna, słodka, gładka marmolada z czerwonej kapusty. Sonata na kształt fantazji.

Nie mniej zaskakują dania główne. Gaskońska zupa Garbure z boczkiem i fasolą na wywarze z kaczki (13 zł). Niby prosto, niby z byle czego a było wspaniałe. Kremowa zupa z małży z szafranem (12 zł) to majstersztyk sam w sobie. Jestem zakochana w zupach, nie tylko w tych w ZaKładce. Dla mnie to najbardziej magiczna potrawa kulinarna.

Talerz ryb z borowikami, sos riesling i świeży makaron tymiankowy (39 zł). Kompozycja idealna sama w sobie bo co może być lepszego do kruchych ryb niż śmietanowy sos na bazie białego wina i tymianek w makaronie? Lampka zaserwowanego czerwonego wina do duszonego policzka wołowego z domowymi kluskami i pieczarkami a la minute (37 zł) przeobraziły moje zauroczenie tym miejscem w dozgonną miłość. Kto nie jadł tego mięsa musi niezwłocznie spróbować. Jest delikatne, kruche i intensywne w smaku.

Wszyscy znamy przypowieść o kuszeniu Ewy. I chociaż jabłka są fenomenalne, zwłaszcza w tarta tatin (15 zł) i można się na nie skusić to ja stawiam tezę, że Ewa została skuszona deserem z ZaKładki. Noir de noir ( 21 zł) - trio czekoladowe czyli gałka lodów, mus i lawa cake to pierwszy krok do piekła i na dodatek nie można mu się oprzeć. Nie dziwi mnie, że kobiety nazywane są słabą płcią bo jak tu nie ulec Profiterole z kremem, sosem czekoladowym i gałką lodów waniliowych (16 zł)? Albo idealnemu creme brulee mini (5 zł) kiedy tak kusi chrupkim wierzchem i wabi waniliowym aromatem? Może i jesteśmy wodzone na pokuszenie i często ulegamy, może to kwestia naszej słabości ale jedno jest niezaprzeczalne: za tym wszystkim stoi facet o wyjątkowym zmyśle kulinarnym!

Mam nadzieję, że obsesja doskonałości w serwowanych w ZaKładce  daniach, pot, krew i łzy jakie niewątpliwie zostały wylane aby lokal miał taki, a nie inny charakter. Wiedza, życzliwość i bezkompromisowość, zostaną nagrodzone największym wyróżnieniem w świecie restauratorów. Gwiazdką Michelina. Trzymam kciuki!

A Bite to Eat

Słowa kluczowe: zakładka kraków restauracje recenzje
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

przyprawy do pizzy
Świeże zioła, które pasują do pizzy

Sprawdź, jakie świeże zioła najlepiej pasują do pizzy!

dietetyka
Gdzie studiować dietetykę?

Sprawdź, które studia na kierunku Dietetyka oferują najlepsze warunki swoim słuchaczom.

Polecamy
Dieta redukcyjna z głową
Dieta redukcyjna z głową

Jak zredukować masę działa? Jak podejść do tego tematu z głową?

Fit catering czy tylko na schudnięcie
Fit catering czy tylko na schudnięcie? Łódź

Zobaczcie, czym właściwie fit-catering jest i jak go stosować!

Polecamy
Ostatnio dodane
święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

przyprawy do pizzy
Świeże zioła, które pasują do pizzy

Sprawdź, jakie świeże zioła najlepiej pasują do pizzy!

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.