Zdrowa żywność niekoniecznie taka zdrowa. Fakty i mity
2014-10-29 16:30:04Czy wiedziałeś, że nie każda ryba i jogurt są zdrowe, owoce mogą powodować wzrost wagi, a krążki ryżowe są gorsze od ciemnego pieczywa? Poznaj fakty i mity na temat zdrowego jedzenia!
Moda na zdrowe odżywianie trwa. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to co je. Nawet już najmłodsi są edukowani w przedszkolach czy szkołach na temat odpowiedniej dla nich diety. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre z produktów wymienianych jako "zdrowe" nie są dla nas dobre. Mogą powodować zatrzymanie wody w organizmie, zatrucie, alergię, a także wzrost wagi.
Fakty i mity na temat produktów "light"
Większość produktów sprzedawana pod szyldem light okazuje się być bardziej niekorzystna niż ich odpowiedniki. Wszyscy fani liczenia kalorii powinni wiedzieć, że cukier w takich produktach zastępowany jest sztucznym słodzikiem. Badania potwierdziły, że taka zamiana wcale nie obniża kilogramów. Kalorie, które nie dostarczymy naszemu organizmowi, oszukany przez nas będzie chciał pozyskać w inny sposób. Ponadto słodzik często prowadzi do biegunki. W przypadku mleka, czy innych produktów mlecznych pod szyldem light, witaminy (A, D, E, K) są zastępowane wodą.
Nabiał i tylko nabiał
Obecnie bardzo dużo osób przechodzi na dietę białkową. Białko samo w sobie jest zdrowe, ale nie należy z nim przesadzać. Do skutków takiego odżywiania należy wychłodzenie, nadmierna wilgoć w organizmie i infekcje. Ponadto jogurty owocowe są bogate w cukier i sztuczne barwniki niekorzystne dla zdrowia. Jeden produkt zawiera nawet do 9 łyżeczek cukru. Jedyny godny polecenia jest jogurt naturalny bogaty w witaminy typu B i wapń wzmacniająca kości.
Co z rybą?
Ryba z bezpiecznego źródła jest zdrowa. Najważniejsze przy wyborze ryby jest środowisko w którym żyła. Wraz z zanieczyszczoną wodą, czy antybiotykami i hormonami dodawanymi w hodowlach ryba traci na wartości i może szkodzić. Szczególną uwagę należy zwrócić na dwa gatunki: Pangę i Tilaię.
Białe pieczywo, ciemny chleb czy płatki ryżowe?
Prawie każda z nas zaczyna dietę od przerzucenia się z pieczywa na wafle ryżowe lub inne nadmuchane kromki. Błąd! Okazuje się, że te reklamowane na niskokaloryczną przekąskę mają więcej kalorii niż ciemny chleb. Fakty: 4 takie wafelki to około 200 kcal, tyle co litrowa Cola, biały ryż z którego są przygotowywane zawiera mało wartościowe węglowodany, ponadto wafle te powodują skoki cukru we krwi i są bogate w chemię. Podobnie jest z ciemnym chlebem. Podczas zakupów kierujemy się samą nazwą, nie wiedząc, że taki chleb najczęściej jest barwiony. Proste zasady: nie ciemny a razowy, na zakwasie a nie na drożdżach. Ciekawostką jest to, że chleb im starszy tym jest lepiej trawiony.
Mięso z kury czy ze świni
Od jakiegoś czasu panuje u nas przekonanie o zdrowym drobiu i niezdrowej wieprzowinie. Jak jest naprawdę? Dobry drób wspomaga odporność, jest niskokaloryczny i do tego tani. Dlatego tak często pojawia się na naszych stołach. Warto zwrócić uwagę na to, tak jak w przypadku ryb, czym jest on karmiony. Dużo hodowców, by przyśpieszyć wzrost drobiu wykorzystuje to tego antybiotyki. Tak jest także w przypadku innych rodzajów zwierząt hodowlanych. Podsumowując warto zwrócić uwagę na jakość i zrezygnować z produktów mrożonych i nie przekraczać spożywania mięsa więcej razy niż 2 - 3 razy w tygodniu.
Owoce to nie samo zdrowie!
Z owocami tak jak w przypadku innych produktów, nie wolno przesadzać. Bogate w witaminy i wzmacniające odporność są niezbędne w codziennym jadłospisie, ale niektóre z nich przez dużą zawartości cukru są bardzo kaloryczne. Dlatego warto zastąpić np. banana grejpfrutem. Podstawą jest, aby nie jeść ich w dowolnych ilościach i o określonej porze. Warto też zrezygnować z nich wieczorem. Polecamy zwrócić uwagę także na ich wygląd. Mandarynka o rozmiarze pomarańczy na pewno była faszerowana dużą ilością chemii.
Sprawdzonymi zasadami w zdrowej diecie są regularność posiłków, urozmaicona dieta i umiar. Tego właśnie warto się trzymać.
KM