Zdrowe i dietetyczne sałatki
2014-06-18 12:32:31Przedstawiamy propozycje Sylwii Wiesenberg na zdrowe i dietetyczne sałatki, przygotowane specjalnie dla marki Fit&Easy.
BUKIET KOLOROWYCH SAŁAT Z PESTKAMI DYNI, SŁONECZNIKA, ORZECHAMI WŁOSKIMI I PINIOWYMI ORAZ DRESSINGIEM Z SYROPEM KLONOWYM
Składniki dla 4 osób:
- 2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki orzeszków pini
- 2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 dojrzałe avokado, obrane i pokrojone w cząstki
Dressing:
- Sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- Szczypta soli morskiej
- Szczypta platków chili
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze i ewentualnie doprawić do smaku. Mieszankę sałat wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed samym podaniem delikatnie wymieszać.
POMIDOROWY RAJ ZE SZPINAKIEM I FIGAMI
Składniki dla 4 osób:
- 200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie innych pomidorów np. malinowych)
- 1 opakowanie młodych liści Szpinaku
- 5 świeżych fig pokrojonych w cząstki
- Kilka listków świeżej bazylii
- Czerwona cebula pokrojona w plastry
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- Szczypta soli morskiej do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w cząstki i ułożyć na talerzu razem z sałatami, figami i plastrami cebuli. Całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, oprószyć solą morską i posypać świeżo pokrojoną bazylią. Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.
SŁODKA SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, TRUSKAWKAMI, JAGODAMI, BRZOSKWINIAMI ORAZ CYTRUSOWYM DRESSINGIEM
Składniki dla 4 osób:
- 1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
- 200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek
- 100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek
- 2 brzoskwinie lub 5 moreli - umyte i pokrojone w cząstki
- 1 avocado, obrane i pokrojone w cząstki
- 2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych – surowych, nie solonych
Dressing:
- Sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki miodu pszczelego (najlepiej „surowego” miodu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta słodkiej papryki do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami. Sałatka ta idealnie komponuje
się z tostami z brioche lub croissant’ami.
PIECZONE BURAKI I RABARBAR Z MOZZARELLĄ I OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg obranych buraków,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 400 g rolady z koziego sera
- 1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
- Kilka listków świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- Sól morska i wędzona
- Sok z 1 pomarańczy
- Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35–45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Na talerzu ułożyć cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posypać Roszponką, pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
RUKOLA Z GROSZKIEM CUKROWYM, SEREM PARMEZAN I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ
Składniki dla 4 osób:
- 200 g młodego groszku cukrowego
- 1 opakowanie Rukoli
- 100 g tartego sera parmezan
- Kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z ½ cytryny
- Balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry)
- Ulubiona sól morska lub sól wędzona do smaku
Sposób przygotowania:
Umyty groszek pokroić w paski, grubsze pędy można wcześniej zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie. Na talerzu ułożyć rukolę z groszkiem cukrowym, całość posypać serem dojrzewającym, świeżo siekaną miętą i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać, oprószyć solą morską oraz skropić aromatycznym octem.
SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z ROSZPONKĄ, PISTACJAMI I JOGURTEM NATURALNYM
Składniki dla 4 osób:
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 opakowanie Roszponki
- Sok z ½ cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)
- 1 mały pęczek świeżego kopru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli morskiej do smaku
Sposób przygotowania:
Umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć na talerzu razem z Roszponką i skropić sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połączyć z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską. Idealnie komponuje się z Quinoa.
ip