Zdrowie - Kobieta

Żelazo w twojej diecie. Te produkty są w niego bogate

2014-11-07 14:43:16

Niedobór żelaza w naszym organizmie mocno odbija się na naszym zdrowiu. Dlaczego żelazo jest tak niezbędne w naszej diecie? Kto powinien zażywać większe ilości tego pierwiastka? A które produkty są w niego bogate?

Ile żelaza potrzebuje nasz organizm?

Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie żelaza dla kobiet w wieku 19-50 lat to 18 mg, aż 27 mg konieczne jest w okresie ciąży. Po pięćdziesiątce kobiety potrzebują już żelaza mniej, czyli tyle samo ile mężczyźni - 10 mg na dobę.

Warto pamiętać, że obliczanie dziennej dawki spożycia żelaza nie jest taką prostą matematyką. Bowiem wcale nie dostarczamy organizmowi tyle żelaza, ile było w pożywieniu. Wszystko zależy od wchłaniania żelaza. Metal przyjmujemy z pożywieniem jako żelazo niehemowe lub hemowe. Te pierwsze występuje głównie w żywności pochodzenia roślinnego i jest bardzo słabo wchłaniane do krwi - zaledwie w 1-6%. Natomiast żelazo hemowe, pochodzenia zwierzęcego, jest dużo lepiej wchłaniane, bo aż w 20-30%. Dlatego też wegetarianom trudniej utrzymać prawidłową dawkę spożycia tego pierwiastka.

Warto zapamiętać, że kawa, herbata oraz czerwone wino redukują wchłanianie żelaza do krwi aż o odpowiednio 40%, 60%, 75%. Również wapń i białka jaja kurzego oraz roślin strączkowych przeszkadzają w wchłanianiu żelaza. Są też produkty, które działają na odwrót. Nawet trzykrotnie pomaga wchłaniać żelazo witamina C. Pomocny jest również tzw. czynnik mięsny.

Dieta bogata w żelazo?

Źródłem żelaza jest przede wszystkim mięso, głównie czerwone, ale także drób (żelaza należy szukać w podrobach - wątrobie, nerkach, płucach). Żelazo znajdziemy również w produktach zbożowych (otręby, kiełki pszenicy, orkisz), orzechach, migdałach, i nasionach (sezam, nasiona dyni, słonecznika, kminku, selera), a także warzywach strączkowych (fasola [głównie biała], soja, soczewica, ciecierzyca). W warzywach strączkowych występuje najwięcej żelaza. Jeśli chcemy znaleźć ten pierwiastek w innych warzywach, to najlepiej jest jeść pieczone ziemniaki, suszoną marchew, buraki bądź korzeń pietruszki. W przyrządzanych potrawach warto używać przypraw takich jak: liść laurowy, kurkuma, cząber, anyż, kozieradka, papryka czy szałwia, które również bogate są w żelazo. Jeśli chodzi o owoce to najbogatsze w żelazo są te suszone (morele, brzoskwinie, śliwki, rodzynki). Drobne ilości żelaza występują także w nabiale: jajkach (indyczych, kaczych, przepiórczych) oraz żółtym serze kozim. W najpopularniejszych jajkach kurzych najbogatsze w żelazo jest surowe żółtko; ugotowane jajko zawiera tylko 1,89 mg żelaza na 100 g produktu.

Dlaczego żelazo jest niezbędne dla naszego zdrowia?

Żelazo jest odpowiedzialne w naszym organizmie za regulację transportu tlenu do krwi. Jest składnikiem hemoglobiny erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Poza tym, jako składnik pewnych enzymów, wspomaga utlenianie.

Ponieważ żelazo jest bardzo ważne w produkcji czerwonych i białych krwinek oraz regulacji transportu tlenu do krwi, niedobór metalu może spowodować niedokrwistość bądź anemię. Przy niedoborze żelaza możemy też zmagać się z niedostatkiem energii, ponieważ nasze tkanki nie będą odpowiednio dotlenione. Zauważą to głównie osoby, które na co dzień mają styczność z wysiłkiem fizycznym.

Żelazo wpływa również na odporność. Niedobór żelaza powoduje znaczne osłabienie odporności. Sygnałem o niewystarczającej ilości żelaza w organizmie jest także nieodpowiednia temperatura ciała. Jeśli ciągle czujemy zimno, może to oznaczać, że wyczerpały się zapasy żelaza odkładanego w narządach i tkankach. Skrajny niedobór żelaza może prowadzić  do hipotermii.

To jednak nie wszystko. O odpowiednią ilość w organizmie powinni dbać w szczególności uczniowie, studenci czy pracownicy umysłowi, ponieważ żelazo jest istotnym elementów neuronów, dlatego przy niedoborze pierwiastka mogą pojawić się problemy z pamięcią i koncentracją. O uzupełnienie diety w produkty z żelazem powinny zadbać także kobiety w ciąży. Żelazo wpływa na właściwe dotlenianie macicy, zapobiegając przedwczesnemu porodowi. Właśnie niedobór żelaza jest jedną z częstszych przyczyn poronień.

Anna Osuch
(anna.osuch@dlastudenta.pl)

Słowa kluczowe: żelazo dieta produkty bogate w żelazo do czego potrzebujemy żelaza
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Polecamy
Jakie są przyczyny nieprzyjemnego zapachu skÃłry głowy?
Jakie są przyczyny nieprzyjemnego zapachu skóry głowy?

Sprawdź, dlaczego pomimo właściwej pielęgnacji włosy nabierają przykrej woni.

Wady postawy i efekt domina
Wady postawy i efekt domina

Jak miałby wyglądać pilotaż badania stóp i czy jest on skuteczny?

Polecamy
Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?