Zdrowie - Kobieta

Zielono mi... czyli właściwości prozdrowotne zielonych warzyw

2015-06-25 10:27:04 | artykuł sponsorowany

Zielone warzywa są prawdziwą kopalnią witamin i wartościowych składników odżywczych. Sekret tkwi w ich kolorze, a dokładniej chlorofilu. Teraz, gdy sezon na zieleninę w pełni, można do woli delektować się ich smakiem. Dlaczego jeszcze warto jeść zielone warzywa?

Graj w zielone


Kolor zielony niesie ze sobą zdrowie i witalność, jaką odznacza się natura. Nic dziwnego, że kiedy na talerzu znajdujemy natkę pietruszkę lub chrupiącą sałatę, poprawia się nie tylko nasz apetyt, ale i samopoczucie.

Naukowcy podzieli warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych. Okazuje się, że te, które są zielone, są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, ponieważ w tej postaci nie tracą cennych właściwości odżywczych. Do tego są też niskokaloryczne, co ucieszy osoby odchudzające się. Co tak naprawdę kryje się za zieloną barwą szpinaku, groszku, szparagów cz koperku?

Witaminy podane na talerzu

Zielenina zawiera przede wszystkim kwas foliowy, który jest zaliczany do witamin z grupy B. Reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, zapobiega anemii i chroni przed nowotworami. Szczególnie potrzebny jest kobietom w ciąży. Co ważne, nie magazynujemy tej witaminy, dlatego trzeba ją codzienne na nowo dostarczać.

Kolejnym ważnym składnikiem jest witamina C. Jej dobroczynność zdrowotna jest bardzo szeroka – od wspomagania walki z wolnymi rodnikami po wzmocnienie naturalnej odporności.

I wreszcie magnez, również potrzebny dla równowagi procesów zachodzących w naszym organizmie. Spożywając zielone warzywa, dostarczamy go w niezwykle cennej naturalnej postaci. Jego szczególna rola sprowadza się do wzmocnienia układy nerwowego, ale też kostnego.

Wszystkich tych składników potrzebujemy i w profilaktyce, i lecznictwie takich dolegliwości, jak anemia, reumatyzm czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tak naprawdę każde zielone warzywo może „pochwalić” się bogatym repertuarem witamin oraz składników mineralnych:

•    natka pietruszki zawiera wapń, żelazo i potas,
•    szczypiorek to źródło sodu, fosforu i karotenu,
•    szpinak to bogactwo witamin A, C, E, K i B.

Na świeżo i nie tylko

Aby całkowicie wykorzystać potencjał odżywczy i smakowy zielonych warzyw, warto eksperymentować w kuchni. Koktajl z jarmużu lub zupa szpinakowa przełamią kulinarną monotonię, ale i zapewnią nam bogaty pakiet witaminowy. Zielone dodatki sprawdzą się na kanapkach, w sałatkach, przystawkach, pastach lub surówkach. Bez obaw możemy też uczynić z zieleniny smakowitą przekąskę na surowo.

(mat. promocyjne)

Słowa kluczowe: zielone warzywa właściwości przepisy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Polecamy
Noszenie stanika a zdrowie
Kiedy ściągnąć stanik?

Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak powinno się nosić stanik.

Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?