Zupa-krem na jesienne popołudnia
2013-09-16 12:27:28Studiujesz i w ciągu dnia nie masz zbyt wiele czasu na przygotowywanie wymyślnych dań? Nie chcesz jednak odwiedzać fast-foodów i wolisz domowe jedzenie, a nie wiesz jak zrobić coś szybko, zdrowo i smacznie? Oto przepis na zupę, której nie będziesz mogła oprzeć się ani Ty, ani żaden z Twoich współlokatorów.
Zupa-krem ziemniaczano-marchewkowa jest łatwa i szybka w przyrządzeniu, a oprócz tego nie obciąży Twojego portfela. Rozkochała mnie ona w sobie od pierwszej łyżki i jestem pewna, że to samo uczyni z wami. Możecie jeść ją na lunch albo też odgrzać na kolację po zabieganym dniu na uczelni. Sprawdzi się w każdy jesienny wieczór, a może nawet zbierzesz za nia parę komplementów?
Zupa-krem ziemniaczano-marchewkowa
Składniki:
4 marchewki
4 ziemniaki
sól
pieprz
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 jajko
1 łyżka masła
1 średnia cebula, posiekana
łyżka oleju z oliwy do smażenia
natka pietruszki do posypania
jogurt naturalny lub grzanki
Przygotowanie: około 30 minut
Marchewki i ziemniaki obierz i gotuj. Na około 2-3 minuty wrzuć na patelnię cebulę. Następnie zmiksuj wszystko razem, dodając gałkę muszkatołową, sól, pieprz masło, roztrzepane jajko i odrobinę wody według uznania. Później jeszcze raz zagotuj i zupa-krem gotowa!
Możesz podawać ją z grzankami albo tak jak ja, posypać pietruszką i podać z jogurtem naturalnym. Dziewczyny, talerz tej zupy to tylko 126 kalorii! A więc do dzieła i smacznego!
Aleksandra Leśniak