An apple every day keeps the doctor away
2006-02-11 00:00:00Książka ma zaledwie 104 strony, ale w zupełności wyczerpuje temat; zawiera parę stron o historii octu, o sposobie jego wytwarzania, ABC zdrowia, czyli długą listę chorób, w których ocet okazuje się niezastąpionym środkiem, a także przeróżne przepisy.
Już przed tysiącami lat Babilończycy, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie doceniali lecznicze znaczenie octu. Hipokrates stosował go jako środek przy schorzeniach dróg oddechowych i dolegliwościach trawiennych. Ocet zawiera bowiem wiele cennych składników wspierających naszą witalność i zdrowie. Ocet pobudza przemianę materii, poprawia ukrwienie i przyspiesza proces samooczyszczania się organizmu. Ocet jabłkowy pomaga łagodnie, ale skutecznie. Ocet jest prawdziwym eliksirem młodości, ułatwiając drogę do uzyskania wagi ciała, z którą czujemy się dobrze - fizycznie i psychicznie. Aktywizuje wszystkie naturalne mechanizmy, które uwalniają i spalają tłuszcze. Dzięki ich pobudzeniu organizm jest w stanie odzyskać swą naturalną wagę.
W poradnikach alternatywnego leczenia można znaleźć kuracje octowe, stosowane przy grzybicy, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zapaleniu stawów, trądziku. Zwolennicy magicznych właściwości octu jabłkowego zaś twierdzą, że lista chorób, przy których pomocna jest terapia octowa, zaczyna się na literę B (bezsenność), a kończy na Z (zęby, zgaga).
Z chemicznego punktu widzenia ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, często z dodatkiem aromatów i barwników, powstającym przez proces fermentacji w obecności bakterii octowych. Znajdują się one zawsze w powietrzu. Po procesie fermentacji zawartość alkoholu obniża się do ok. 0,2%. Dopiero sfermentowany alkohol, a więc kwas jabłkowy, nadaje octowi właściwości konserwujące i antyseptyczne.
Ocet jabłkowy zawiera między innymi 20 związków mineralnych i pierwiastków śladowych; kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy, cały szereg enzymów i aminokwasów oraz składniki balastowe, jak pektyna. A także beta-karoten. W skład octu wchodzą także bioflawonoidy, związki które rozszerzają naczynia krwionośne. Ich działanie pomaga w leczeniu żylaków i hemoroidów. W obecności flawonoidów organizm lepiej przyswaja witaminę C. Ocet jabłkowy zawiera nieodzowne dla życia składniki: chlor, potas, żelazo, fluor, miedź, magnez, sód, fosfor, krzem, witaminy: A, z grupy B, C, E, P i prowitaminę beta-karoten. Jak widać, każdy ze składników jest sam w sobie nieodzowny. Jednak najistotniejszym czynnikiem jest współdziałanie ich między sobą.
Kupując ocet jabłkowy warto zwrócić uwagę gdzie był wytwarzany, z jakich gatunków jabłek a nie kierować się ładnie zdobioną etykietą. Ocet jabłkowy może być tylko tak dobry, jak dobre były użyte w trakcie produkcji jabłka. Tylko za odpowiednią cenę otrzymamy produkt w dużym stopniu wolny od szkodliwych toksyn środowiskowych. Kupujemy tylko naturalnie mętny ocet. Klarowane odmiany są tańsze, ale zawierają mało cennych składników, nadają się tylko do okładów, kąpieli.
Od tysiącleci nie ma wątpliwości co do pozytywnego oddziaływania jabłek i octu jabłkowego. Jak mówi stare angielskie przysłowie „jedno jabłko każdego dnia, trzyma doktora z dala”.
Kwas octowy jest wrogiem wszystkich bakterii. Nie dość, że „sprząta” porządnie w jelitach i żołądku - również dezynfekuje, odtruwa i czyści nerki, pęcherz i drogi moczowe. Kwas octowy wspiera te organy przy procesie oczyszczania całego organizmu oraz przywraca naturalną równowagę w gospodarce tłuszczowej.
Herbatka octowa na odchudzanie
Przyrządza się ją następująco: do 1 litra naparu z rumianku lub mięty pieprzowej dodajemy 2 łyżki stołowe soku cytrynowego, 4 łyżki stołowe miodu i 1 łyżkę stołową octu jabłkowego.
Milka
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Na podst: „Ocet jabłkowy” H.van Braak, S.von Kuster