Babka wielkanocna - przepis
Przepis na babkę wielkanocną
2018-03-26 13:55:54Już niebawem Wielkanoc. Jedne z najsmaczniejszych świąt w roku charakteryzują się nie tylko radosnym klimatem, ale przede wszystkim sporą ilością pysznego jedzenia. Typowym ciastem wielkanocnym, które zdecydowanie króluje na naszych stołach jest babka wielkanocna. Ten pyszny smakołyk to tradycyjny, polski wypiek, bez którego ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc. Zobaczcie, jak zrobić babkę.
Babka wielkanocna - przepis
Idealna wielkanocna babka musi być odpowiednio mokra i miękka. Sekret dobrego ciasta wielkanocnego tego typu tkwi przede wszystkim w produktach i wykonaniu. Przedstawiamy wam standardowy przepis na babkę wielkanocną, który na pewno pokochacie.
W jednej misce mieszamy ze sobą 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej i łyżeczkę proszku do pieczenia. W drugiej misce dokładnie miksujemy ze sobą miękką kostkę masła (200 gram) oraz 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru. Do masy dodajemy powoli 5 jajek. Następnie do masy na babkę wielkanocną dodajemy 1/2 mąki z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość miksujemy i po kilku minutach dodajemy drugą część mieszanki z mąki. Na koniec dodajemy 5 łyżek śmietanki kremówki i całość jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wielkanocną babkę pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta i jego ostudzeniu możemy polać je lukrem, czekoladą i posypać kolorowymi cukierkami.
Babka wielkanocna cytrynowa
Aby zrobić babkę wielkanocną cytrynową wystarczy do wyżej wymienionego przepisu dodać 1-2 łyżki likieru cytrynowego oraz 2 łyżki soku z cytryny. Na koniec warto udekorować wielkanocną babkę skórką cytrynową lub polać ją lukrem z odrobiną kwaśnego soku. Takie ciasto jest niezwykle aromatyczne i smakuje rewelacyjnie.
Babka wielkanocna czekoladowa
Do standardowego przepisu wystarczy dodać 3-4 łyżki kakao i opcjonalnie odrobinę startej czekolady. Babki czekoladowej nie polewamy lukrem. Idealnie sprawdzi się tutaj roztopiona gorzka lub mleczna czekolada. Tego typu ciasto świetnie komponuje się z orzechami i bakaliami, którymi możemy posypać naszą wielkanocną babkę.
Babka wielkanocna pomarańczowa
Tak, jak w pomysłach powyżej wymienionych, standardowy przepis zostaje, dodajemy jednak do niego w tym przypadku 5 łyżek likieru pomarańczowego i 2 łyżki soku z cytryny. Babkę pomarańczową ozdabiamy skórką z tego właśnie owocu i polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą
gol
fot pixabay.com