Biszkopt z brzoskwiniami i galaretką
2008-05-24 15:22:16Radzimy sobie z gotowaniem, ale już o pieczeniu zupełnie nie ma mowy? Jeśli jednak ktoś ma zamiar spróbować „coś” upiec, polecam bardzo prosty w wykonaniu acz efektowny biszkopt z brzoskwiniami i galaretką.
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 galaretka cytrynowa
- brzoskwinie
- rodzynki
Jajka utrzyj z cukrem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do jajek i dokładnie utrzyj na jednolitą masę. Formę wysmaruj masłem albo margaryną. Przelej masę biszkoptową. Piecz biszkopt w temp. 180 st. C przez 45 minut.
Biszkopt wyjmij z formy. Poczekaj, aż ostygnie. Potem przekrój na trzy części. Brzoskwinie polej wrzątkiem i obierz skórkę. Przekrój, wyjmij pestki. Owoce pokrój na małe kawałki, cześć z nich ułóż na spodzie biszkoptu. Przygotuj galaretki wiśniowe według opisu na opakowaniu. Poczekaj, aż lekko przestygną. Następnie wlej na brzoskwinie. Przykryj drugą częścią biszkoptu, na którym ułóż cześć brzoskwiń. Rozsyp rodzynki na całej powierzchni. Zalej pozostałą galaretką wiśniową. Przykryj trzecią częścią biszkoptu. Połóż na niej resztę owoców. Przygotuj galaretkę cytrynową według opisu na opakowaniu. Poczekaj, aż lekko przestygnie. Zalej. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw ciasto do lodówki na godzinę.
Marta Jadwiga Chowaniec
(marta.chowaniec@dlastudenta.pl)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 galaretka cytrynowa
- brzoskwinie
- rodzynki
Jajka utrzyj z cukrem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do jajek i dokładnie utrzyj na jednolitą masę. Formę wysmaruj masłem albo margaryną. Przelej masę biszkoptową. Piecz biszkopt w temp. 180 st. C przez 45 minut.
Biszkopt wyjmij z formy. Poczekaj, aż ostygnie. Potem przekrój na trzy części. Brzoskwinie polej wrzątkiem i obierz skórkę. Przekrój, wyjmij pestki. Owoce pokrój na małe kawałki, cześć z nich ułóż na spodzie biszkoptu. Przygotuj galaretki wiśniowe według opisu na opakowaniu. Poczekaj, aż lekko przestygną. Następnie wlej na brzoskwinie. Przykryj drugą częścią biszkoptu, na którym ułóż cześć brzoskwiń. Rozsyp rodzynki na całej powierzchni. Zalej pozostałą galaretką wiśniową. Przykryj trzecią częścią biszkoptu. Połóż na niej resztę owoców. Przygotuj galaretkę cytrynową według opisu na opakowaniu. Poczekaj, aż lekko przestygnie. Zalej. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw ciasto do lodówki na godzinę.
Marta Jadwiga Chowaniec
(marta.chowaniec@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne biszkopt z brzoskwiniami i galaretką brzoskwienie galaretka kulinaria gotowanie