Ciasta i desery - Kulinaria

Blok czekoladowy – PRLowski przysmak

2008-08-08 15:58:27
 To ciasto jest przebojem na imprezach, spotkaniach rodzinnych, przed sesją kiedy każdy potrzebuje wzmocnienia oraz najlepsze na chandrę. Doskonałe, przyrządza się je w 20 minut a z talerza znika w pięć. Pomysł z lat 80-tych, kiedy brak czekolady był na porządku dziennym, przetrwał do dziś i jest słodkim wspomnieniem z dzieciństwa.

Składniki:
- 1 szklanka cukru (w zależności od upodobań)
- 1 kostka masła (250 g)
- 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- 2-3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- opakowanie "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku
- suche wafle lub herbatniki
- bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, morele, sezam, suszony ananas (wg uznania)

Czas przygotowania:
20 minut - czas potrzebny na przygotowanie

Do zrobienia ciasta potrzebujemy duży garnek. Na początku rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajemy cukier, wodę, kakao, i cukier waniliowy, wszystko razem dokładnie mieszany i odstawiamy na parę minut aby się ostudziło. Kolejnym krokiem jest wsypanie mleka w proszku, całość należy dokładnie wymieszać, tak aby zlikwidować wszystkie powstałe grudki. Do masy dodajemy według uznania bakalie, pokruszone herbatniki lub wafle. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy do takiego naczynia, który nada nam ciastu odpowiedni kształt, ja zazwyczaj wybieram głęboką miskę. Wkładamy do niej worek foliowy (aby ciasto nie przykleiło się do naczynia) i przelewamy ostudzoną masę. Uklepujemy i ugładzamy. Wstawiamy do lodówki na około 6 godzin i gotowe. Dziewczyny, to ciasto zawsze się udaje!

Magdalena Kamyszek
(magdalena.kamyszek@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne słodycze ciasta blok czekoladowy kako
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • blok zawsze się udaje? [0]
    RudaM.
    2011-12-29 15:00:49
    Nie zawsze :> Nie mi :> Pozdrawiam
  • blok [0]
    Ded
    2011-09-16 20:14:13
    Ja miksuje mikserem mleko z tym sosem puzniej łyzką mieszam z herbatnikami itp .
  • chce powiedzieć, że nie zawsze się udaje;] [0]
    fiona
    2008-12-20 15:40:37
    dzisiaj właśnie się wycięłam na robieniu tego ciasta:D rozlałam na zbyt dużej blaszce i będzie miało chyba 2 cm wysokości:) i to się nazywa brak wyobraźni przestrzennej... Po za tym polecam dodać otręby pszenne, zmniejszyć ilość cukru a górę posypać kawą:)
  • Re: uwielbiałam... [0]
    Odpowiedź na: uwielbiałam...
    mimi
    2008-09-29 11:41:56
    no wlasnie. nie apetyczne .. poza tym tego sie nie zje duzo bo slodkie wiec prostokaciki sa lepsze niz takie wielkie kawaly...
  • uwielbiałam... [1]
    mała mi
    2008-08-09 17:41:46
    Jako dziecko, jadłam co weekend - moja koleżanka była mistrzynią bloku, a miała wtedy jakieś 12 lat :) także jest naprawdę prosty do zrobienia...Tu - zdjęcie trochę mało apetyczne, nasz blok był o wiele ciemniejszy i miał formę prostokąta :) Ten wygląda bardziej jak kawał starego mięcha, hehe...Ale przepis OK
Warto przeczytać
Szyszki ryżowe
Szyszki ryżowe

Są to prościutkie w przyrządzeniu ciasteczka z ryżu prażonego (czy jak kto woli-dmuchanego).

Przepis na domowe lody. Zobacz filmik [WIDEO]
Przepis na domowe lody. Zobacz filmik [WIDEO]

Wystarczy kilka składników do wyczarowania przepysznych i naturalnych domowych lodów. Zobaczcie sami!

Zobacz także
przepis na sernik
Łatwy przepis na sernik

Pyszny i wilgotny sernik zrobisz w kilka chwil!

ciasto śliwkowe
Kruche ciasto ze śliwkami

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Oto szybki i pyszny przepis!

chia
Pudding chia - zobacz, jak go zrobić!

Nasiona chia to świetny element smacznego i zdrowego deseru, idealnego na lato!

Ostatnio czytane
Szyszki ryżowe
Szyszki ryżowe

Są to prościutkie w przyrządzeniu ciasteczka z ryżu prażonego (czy jak kto woli-dmuchanego).

Przepis na domowe lody. Zobacz filmik [WIDEO]
Przepis na domowe lody. Zobacz filmik [WIDEO]

Wystarczy kilka składników do wyczarowania przepysznych i naturalnych domowych lodów. Zobaczcie sami!

Popularne
Szyszki ryżowe
Szyszki ryżowe

Są to prościutkie w przyrządzeniu ciasteczka z ryżu prażonego (czy jak kto woli-dmuchanego).

Blok czekoladowy – PRLowski przysmak
Blok czekoladowy – PRLowski przysmak

To ciasto jest przebojem na imprezach, spotkaniach rodzinnych, przed sesją kiedy każdy potrzebuje wzmocnienia oraz najlepsze na chandrę.

Polecamy